banner_qpmMZsMg_970x250 eurotrans.webp
banner_PT5K3wNG_728x90 eurotrans.webp
banner_kNLLfvE0_300x250 eurotrans.webp

Másodszor is teljesítette a legkeményebb ultramaratont Polgár Levente parasportoló

A nagyenyedi Polgár Levente az első sérült személy a világon, akinek sikerült teljesítenie a Tor des Géants-ot, ráadásul kétszer egymásután, 2023-ban és 2024-ben. A sportoló egy szerencsétlen gyerekkori vonatbalesetben elveszítette a fél karját.

A Maszolon a tavaly is beszámoltunk Polgár Levente nem mindennapi teljesítményéről. A sportoló az idén meggyőződött arról, hogy a Tor des Géants a világ legnehezebb futóversenye. Az életveszélyes kihívás az Alpokban, az olaszországi Valle d’Aosta völgyben zajlik minden év szeptemberében, az idén 8-a és 14-e közé esett ez az időpont. Kiinduló- és zárópontja Courmayeur községben van, ennek területén található Európa legmagasabb hegye, a Mont Blanc.

Fotó: a sportoló személyes archívuma

A Tor des Géants hossza 330 kilométer, amelyet a versenyzőknek kevesebb mint 150 óra alatt kell megtenniük, ellenkező esetben kiesőknek nyilvánítják őket. Idén mintegy ezerhatszázan neveztek be a versenyre, viszont csak ötszázhúszan teljesítették a távot, száznál is kevesebben mint a tavaly. A negyvenhárom éves Polgár Levente a középmezőnyben, a 395. helyen végzett, és elégedett a teljesítményével, hiszen – a kedvezőtlen időjárás miatt – az idei futam sokkal nehezebb volt a tavalyinál. A sportoló ezúttal is készségesen elmesélte kalandját.

„Már rosszul indult minden, hiszen harminc órán át esett az eső, és általában az első szakaszban rostálódnak ki a gyengébbek, mert nagyon meredek emelkedők is vannak az útvonalon. A tavalyiakból tanulva, a tervem az volt, hogy az elején szerezzek előnyt, de az eső dupla energiát szívott el, eláztak a ruháim és túl hamar jelentkezett a fáradtság. Harmadik napra olyanok voltunk, mint valami ázott bogarak, és már alig lehetett hallani beszédet, szinte mindenki inkább hallgatott. Az eső után jött a heves szél, több mint száz kilométeres sebessége volt, életemben nem tudtam elképzelni ennél rosszabbat. Tulajdonképpen elkaptuk az Európában tomboló Boris-ciklont a hegyek csúcsán. Amikor leértünk, hamarosan kiadták a riasztást, hogy kötelező betenni a szaladótáskába a vaskarmokat, amelyek a kapaszkodást segítik. Ekkor nyilván tudtuk, hogy havazásra, jeges terepre lehet számítani.”

Polgár Levente szerint ekkor következett be a legrosszabb: hatszor került veszélybe az élete. „Nem hittem el, hogy ezen a földön a pokolnak van neve, színe, szaga. És úgy hívják: Tor des Géants. Amikor láttam, hogy nő a sebesültek száma és azoké, akik feladják a versenyt, én is azon gondolkodtam, mikor lépjek ki. De aztán elgondoltam azon, hol is álljak le a rettenetes hófuvás közepette? Végül a Col de Malatrà átkelőn egy furcsa tettre szántam el magam: levetettem minden felszerelést, csak pólóban és rövidnadrágban maradtam, hogy a hideg futásra késztessen, ne maradjak egy helyben. Nem hittem volna, hogy képes leszek túlélni, de végül csak sikerült. Volt, amikor másodpercek alatt kellett döntést hoznom arról, hogyan essek, hogy minél kisebb sérülésem legyen és ne verjem be a fejem. A lábam csupa seb, a futóruháim csupa rosta. Aki nem éli át az ilyesmit, el sem tudja képzelni, mi történik egy ilyen ultramaratonon.”

Arra a kérdésre, hogy az extrém versenyen mi volt az, ami arra késztette, hogy ne adja fel a küzdelmet, Polgár Levente ezt válaszolta: „Mindvégig ott volt velem az az ambíció és dac, hogy megmutassam, mire vagyok képes, ezt már a tavaly is említettem. A legnehezebb pillanatokban, amikor felmerült bennem a kérdés, hogy miért vállaltam újból a maratont, mit keresek megint ott, a világ tetején, egyedül, akkor éreztem, hogy velem van a Jóisten, a legkiválóbb csapattárs, aki fogja a kezem. Amikor már-már szinte halálos zuhanás ért volna, mintha egy láthatatlan erő mindig kifogott volna, és tudom, hogy Ő volt.”

Polgár Levente teljesítménye – a sérültsége mellett – azért is figyelemreméltó, mert, a legtöbb versenyzővel ellentétben, ő semmilyen külső segítség nélkül, például saját technikai csapat vagy kísérő nélkül tette meg az utat. Arra a kérdésre, hogy jövőre újból vállalná-e a megmérettetést, az enyedi sportoló azt válaszolta: úgy érzi, most megjárta élete poklát és még annyira ennek hatása alatt van, hogy egyelőre nem tud pontost választ adni.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?