Lionel Messit választotta az év játékosának a FIFA

Az argentin Lionel Messi lett a Nemzetközi Labdarúgó Szövetségnél (FIFA) az Év játékosa, a Paris Saint-Germain támadója hetedszer érdemelte ki az elismerést, amelyet hétfő este a párizsi gálán adtak át.

A 35 éves játékmester elsősorban azzal érdemelte ki a címet, hogy ötödik világbajnokságán sikerült a csúcsra juttatnia az argentin válogatottat, amelyet hét góllal segített a katari eseményen.

A végeredmény a szurkolók szavazatai mellett a szövetségi kapitányok, válogatottak csapatkapitányai és újságírók voksai alapján alakult ki. Messi mellett klubtársa, a vb francia gólkirálya, Kylian Mbappé, valamint a Real Madriddal Bajnokok Ligája-győztes francia Karim Benzema szerepelt a szűkített listán.

„Elértem az álmomat annyi küzdelem és szenvedés után. Ez a legszebb dolog, ami történt velem pályafutásom során. Ez minden játékos álma, de csak kevesen tudják elérni, és én megkaptam” – mondta a vb-címről az aranylabdával is hétszer kitüntetett Messi, aki szerint ez a díj „elismerés az egész csapat számára az elvégzett munkáért”.

Messit még egy elismerés érte, ugyanis az eseményen hirdették ki mindkét nem álomcsapatát a játékosok szavazatai alapján, ebben pedig sorozatban 16. alkalommal kapott helyet, ami rekordnak számít.

Az év legszebb góljáért járó, 14. alkalommal odaítélt Puskás Ferenc-díjat most először parasportoló érdemelte ki, ugyanis az amputált lábú Marcin Oleksy ollozós találata kapta a legtöbb szavazatot. Oleksy tavaly novemberben a mankójára támaszkodva ollózott a kapu bal alsó sarkába az amputált lábúak Warta Poznan-Stal Rzeszow lengyel bajnoki mérkőzésen.

„A futball családja segített a legnehezebb pillanatokban, hogy megmutassam: ilyen gólt tudok szerezni” – mondta a boldog győztes, aki Alessandro Del Pierótól és Carli Lloydtól vette át az elismerést. Oleksyt több mint tíz éve elütötte egy autó, és a baleset következtében kellett amputálni a bal lábát. A 11 jelölt közül Oleksy mellett még a brazil Richarlison és a francia Dimitri Payet szerepelt a szűkített hármas listán.

A gála elején videóösszeállítással és zenei produkcióval emlékeztek a futballtörténelem egyetlen háromszoros világbajnokára, a december 29-én elhunyt Pelére. A Fekete Gyöngyszemnek becézett legendás futballista özvegye különdíjat vett át Ronaldótól.

A további díjaknál a világbajnok argentin válogatott tarolt: a legjobb kapusnak Emiliano Martínezt, a legjobb edzőnek Lionel Scaloni szövetségi kapitányt választották, míg a szurkolók között is az argentinokat hozták ki győztesnek.

A nőknél az év edzője díjat az Európa-bajnok angol válogatott holland szakvezetője, Sarina Wiegman kapta, míg a legjobb kapus a szintén szigetországi Mary Earps lett. A legjobb női játékosnak járó elismerést viszont a tavalyi évhez hasonlóan a spanyol Alexia Putellas érdemelte ki.

A másfélórás gálán a Fair Play-díjat a Cremonese georgiai labdarúgója, Luka Locsosvili kapta, aki tavaly februárban – még a Wolfsberger játékosaként – megmentette egyik ellenfele életét, ugyanis Georg Teigl egy ütközés után eszméletlenül elterült a földön, lenyelte a nyelvét, amelyet Locsosvili húzott ki.

A FIFA-gála díjazottjai:

  • az év legjobb férfi játékosa: Lionel Messi (argentin, Paris Sain-Germain)
  • az év legjobb női játékosa: Alexia Putellas (spanyol, FC Barcelona)
  • az év férfi kapusa: Emiliano Martínez (argentin, Aston Villa)
  • az év női kapusa: Mary Earps (angol, Manchester United)
  • az év edzője férfi csapatnál: Lionel Scaloni (argentin, Argentína férfi válogatottja)
  • az év edzője női csapatnál: Sarina Wiegman (holland, Anglia női válogatottja)
  • FIFA különdíj: Pelé (brazil)
  • FIFA Puskás-díj (az év legszebb gólja): Marcin Oleksy (lengyel, Warta Poznan)
  • FIFA Fair Play-díj: Luka Locsosvili (georgiai, Wolfsberger AC/Cremonese)
  • az év szurkolója: az argentin szurkolók
  • Az Év férfi csapata: Thibaut Courtois (belga, Real Madrid) – Joao Cancelo (portugál, Manchester City/Bayern München), Asraf Hakimi (marokkói, Paris Saint-Germain), Virgil van Dijk (holland, Liverpool) – Casemiro (brazil, Real Madrid/Manchester United), Kevin de Bruyne (belga, Manchester City), Luka Modric (horvát, Real Madrid) – Karim Benzema (francia, Real Madrid), Erling Haaland (norvég, Borussia Dortmund/Manchester City), Kylian Mbappé (francia, Paris Saint-Germain), Lionel Messi (argentin, Paris Saint-Germain)
  • Az Év női csapata: Christiane Endler (chilei, Olympique Lyon) – Lucy Bronze (angol, Manchester City/FC Barcelona), Mapi León (spanyol, FC Barcelona), Leah Williamson (angol, Arsenal), Wendie Renard (francia, Olympique Lyon) – Alexia Putellas (spanyol, FC Barcelona) – Keira Walsh (angol, Manchester City/FC Barcelona), Lena Oberdorf (német, Wolfsburg) – Alex Morgan (amerikai, Orlando Pride/San Diego Wave), Sam Kerr (ausztrál, Chelsea), Beth Mead (angol, Arsenal)
    16/9 vagy 1920x1080
    CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?