banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Labdarúgás: ideiglenesen más klubhoz szerződhetnek az oroszországi idegenlégiósok

A FIFA döntése értelmében az intézkedés a jelenlegi idény végéig érvényes.

A profi futballisták nemzetközi szakszervezete (FIFPro) arra kérte a sportág nemzetközi szövetségét (FIFA), hogy a háborús helyzet miatt az oroszországi klubokban szereplő külföldi játékosok végleg távozhassanak a csapatuktól.Quincy Promes is távozhat a Szpartak Moszkvából | Fotó: Facebook/Szpartak Moszkva

Az FIFPro azt szerette volna, hogy a több száz érintett labdarúgó végleg szerződést bonthasson az őket foglalkoztató egyesülettel, de egyelőre azt a választ kapták, hogy június 30-ig, ideiglenes jelleggel csatlakozhatnak más országban szereplő klubhoz, ezután vissza kell térniük Oroszországba. Az ügyben a végső döntést a FIFA Bureau hozza meg, amit a hat kontinentális szövetség elnöke alkot.

A Lokomotiv Moszkva vezetőedzője, a német Markus Gisdol és a Dinamo Moszkva segédedzője, az ukrán Andrij Voronyin már elhagyta a munkaadóját.

A FIFA és az európai szövetség (UEFA) az ukrajnai háború kitörése után eltiltotta a nemzetközi tornáktól és versenysorozatoktól az orosz futballklubokat és a válogatottat. Az utóbbi így nem léphet pályára a vb-pótselejtezőn Lengyelország ellen. Az ukrán bajnokságot felfüggesztették az országban zajló háború miatt.

A FIFA most döntött:

  • A külföldi játékosok és edzők klubokkal kötött minden munkaszerződést az Ukrán Labdarúgó-szövetségnél automatikusan felfüggesztik a szezon végéig (június 30.), anélkül, hogy a felek részéről bármiféle intézkedésre lenne szükség.
  • A külföldi játékosok és edzők Oroszországból való távozásának megkönnyítése érdekében, ha az Orosz Labdarúgó Szövetséghez  tartozó klubok nem kötnek kölcsönös megállapodást a külföldi játékosaikkal és edzőikkel március 10. előtt, a külföldi játékosoknak és edzőknek jogukban áll egyoldalúan felfüggeszteni a szóban forgó klubokkal kötött munkaszerződésüket a szezon végéig. Ez azt jelenti, hogy a játékosok és edzők „szerződésen kívülinek” minősülnek június 30-ig, ezért joguk van szerződést kötni egy másik klubbal anélkül, hogy bármiféle következményekkel kellene szembenézniük.

A FIFA közölte, hogy az új klubba való regisztrációnak április 7-ig meg kell történnie. A versenyek feddhetetlenségének további védelme érdekében a klubok legfeljebb két olyan játékost regisztrálhatnak, akivel kivételeznek. A FIFA megismételte, hogy elítéli az Oroszország által folyamatosan alkalmazott erőszakot Ukrajnában, és felszólítja az ellenségeskedés gyors beszüntetésére és a béke helyreállítására.

banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?