„Köszönjük, testvérek” – üzenték a szerb ultrák az össztűz alá vett román „kollégáknak”

A Partizan Belgrád szurkolói szerda este egy „Köszönjük, testvérek” transzparenssel hálálták meg román „kollégáik” gesztusát, akik kedd este a Románia–Koszovó Eb-selejtezőn „Koszovó az Szerbia" molinóval foglaltak állást a szomszédban zajló geopolitikai helyzettel kapcsolatban.

Szerbiában kitűnően fogadták azt a molinót, ami miatt a román labdarúgó válogatott majdnem elvesztette a Koszovó elleni Eb-selejtezőt. Az UEFA várhatóan súlyos pénzbírsággal és több mérkőzésre szóló stadion/szektorbezárással bünteti majd azt, hogy az Uniți Sub Tricolor (UST) szurkolói csoport a kedd esti összecsapás 17. percében „Koszovó az Szerbia” molinóval csempészte be a politikát a stadionba.

Mint írtuk, Asztalos Csaba, az Országos Disztriminációellenes Tanács (CNCD) elnöke az elkövetők azonosítását és példaszerű megbüntetését kérte, a nemzetközi sajtóban pedig nagyon negatív visszhangja volt a Bukarestben történteknek.

Nem így Belgrádban, ahol szerda este az ország egyik legnépszerűbb csapata, a Partizan egy szabadtéri barátságos mérkőzésen mutatta be 2023-2024-es kosárlabdacsapatának keretét. A spanyol Fuenlabrada elleni találkozón a Partizan rettegett szurkolói csoportosulása, a Grobari (Sírásók – szerk. megj.) egy három színű – kék, sárga és piros – transzparenst helyezett el arénában, a „Köszönjük, testvérek" üzenettel. 

Nem ez az első eset, hogy a szerb fanatikusok Koszovóval kapcsolatos üzenetekért mondanak köszönetet a román ultráknak. Amikor 2018-ban a két ország ugyanabban a csoportban játszott a Nemzetek Ligájában az UST tagjai a most is látott „Koszovó az Szerbia” molinóval „kedveskedtek” a vendégdrukkereknek, akik „Besszarábia az Románia” rigmussal válaszoltak.

Köztudott, hogy Románia –  Spanyolország, Szlovákia és Spanyolország mellett –  nem ismeri el független államként Koszovót, amely 2008 februárjában szakadt el Szerbiától. Ennek következtében a román hatóságok nem tartanak fenn hivatalos kapcsolatot a pristinai hatóságokkal. Az UEFA azonban nem engedélyezi a csatlakozott szakszövetségeknek, hogy megtagadják a Koszovóval való mérkőzéseket.

Kapcsolódók

Kimaradt?