Dan Tanasă: A székely himnusz és zászló a szakadár jelkép, nem a „Besszarábia az Románia”, „Koszovó az Szerbia” molinók

A román állam foglaljon állást a szeparatista és szakadár jelképek ellen, ám a „Besszarábia az Románia”, „Koszovó az Szerbia” molinók kifeszítése semmiképpen nem minősíthető szélsőséges gesztusnak, taglalta Dan Tanasă a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) hírhedten magyarellenes képviselője egy szerdai sajtótájékoztatón.

Politikai ellenfeleik és a média egy része megpróbálja összekapcsolni a Románia – Koszovó mérkőzésen állítólagosan történt incidenseket a pártjukkal, nevetséges próbálkozások ezek, hogy az AUR-t szélsőségesnek állítsák be, hangoztatta. A valóságban azon túl, hogy „Besszarábia az Románia" a pártjuk  politikai hitvallása, amely mellett George Simion elnök több mint 20 éve kampányol, ez egy történelmi igazság is, amelyet még a leggyengébb tudósok és történelemtanárok is támogatnak, magyarázta. Hozzátette, a „Koszovó az Szerbia" pedig olyan igazság, amelyet a román állam a jelenlegi hivatalos közpolitikán keresztül vállalt fel.

Fotó: az Uniti sub Tricolor Facebook oldala
„Románia, akárcsak Spanyolország, nem ismeri el Koszovót. Mint ilyen, a két molinó kihelyezése semmilyen módon nem minősíthető szélsőséges gesztusnak. Alkalmazzák ugyanezt a mércét, a valóban szeparatista, szakadár jelképek esetében, például amikor a román stadionokban kitűzik az »úgynevezett« Székelyföld zászlóját, vagy éneklik a szeparatista, szakadár himnuszokat (...) Szeretnénk, ha a hatóságok ugyanilyen energikusan és figyelmesen figyelnének az ilyen részletekre. (...) Mert ez a két molinó annyira természetes üzenetet közvetített, mint ha at mondták volna, hogy »kint meleg van«” - fejtegette Dan Tanasă.
George Simion európai parlamenti képviselő, az AUR elnöke azzal az üzenettel folytatta, hogy „a román állam tiszteletben tartja Szerbia területi integritását, Koszovó pedig Szerbia része. Azt is hozzátette, hogy kedd esti mérkőzés alatt aludt.

Mint arról beszámoltunk, a 2024-es labdarúgó Európa-bajnokság I-selejtezőcsoportjának 6. fordulójában kedd este Románia a koszovói válogatottat fogadta a bukaresti Nemzeti Arénában.

A trikolórok meccseinek egyik állandó résztvevője, az Uniți Sub Tricolor (UST) ultracsoport már a mérkőzés előtt jelezte Facebook-bejegyzésben, hogy elérkezett a „visszavágó” ideje. Koszovó himnusza alatt a „Szerbia, Szerbia” rigmust skandálták, majd a 17. percben kifeszítettek két molinót: „Besszarábia az Románia”, „Koszovó az Szerbia”. A koszovói játékosok felháborodására a francia játékvezető félbeszakította a mérkőzést, lerendelte a csapatokat a pályáról. A találkozó csak 50 perccel később indult újra.

banner_yPcbUIdB_300x250-maszol-HF23_3mb.gif
banner_vtAivxH1_web-banner-HF23.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?