Férfi kosár Europe Cup: hazai pályán vívta ki a továbbjutást a Nagyvárad

Csak három negyeden át tudta igazán izgalmassá tenni a férfi kosárlabda FIBA Europe Cup H csoportjában lejátszott mérkőzést a vendég Szolnoki Olajbányász Nagyváradon. A hazaiak hosszabbításos győzelmével eldőlt, hogy a csoportból a Legia Varsó mellett ők juthattak tovább a következő körbe.

Mindkét csapat számára komoly téttel bírt az utolsó csoportkörben lejátszott találkozó. A hazaiak és a vendégek számára is csak a győzelem jelenthetett továbbjutást. A Szolnoknak ráadásul legalább 12 ponttal kellett volna nyernie, és közben a már továbbjutó Legia le kellett győzze a Portót idegenben. A hazaiak számára a szolnoki diadal után elég volt bármilyen különbségű győzelem, vagy 12 pontnál kisebb arányú vereség.

A tétnek megfelelően motiváltan kezdett a magyarországi csapat a korábbi szolnoki közönségkedvencről, Antonio Alexéről elnevezett sportcsarnokban lejátszott meccsen. A piros-feketék az első percektől kezdeményezőbbek voltak, ám a Nagyvárad jól tartotta magát és mindössze kétpontos hátrányban fordult a második játékrészre (19-21).

A második tíz percet még jobban megnyomta a vendég alakulat, extra dobások is beestek, míg a hazaiak némileg meglepetten vették tudomásul, hogy a negyed végére 7 pontos hátrányba kerültek (33-40). A félidőben a statisztikára pillantva az tűnhetett fel, hogy a CSM sokkal eredményesebben szedte a lepattanókat, tízzel több lecsorgó labdát ragadtak magukhoz a hazaiak.

A második félidőt is jobban indította a Szolnok, jókor érkezett Richard hárompontosa hazai oldalon, ám a vendégek egyre jobban belelendültek és a negyed feléhez érve már tíz ponttal vezettek. Paliukenas pontjai után sok pontatlanságot követett el mindkét gárda, ám a Szolnok megnyomta a negyed végét és mivel a Legia is vezetett Portugáliában, a záró játékrész előtt továbbjutásra állt (45-58).

A negyedik tíz perc elején elkapta a fonalat a Várad, hamar tíz pont alá csökkentették a különbséget a vendéglátók. A Szolnok utolsó nagy rohamát is visszaverték Markovicék és végül hosszabbításra mentették a meccset (66-66). Érdekes, hogy a csoport másik mérkőzésén Portóban szintén hosszabbításba torkollt a mérkőzés. Igaz, ennek már csak a ráadás perceiben magabiztos játékkal győzelmet arató Nagyvárad számára volt jelentősége. A CSM a szolnokiak másodszori legyőzésével továbbjutott a csoportból és folytathatja nemzetközi szereplését.

FIBA Europe Cup, H-csoport, 6. forduló
Nagyváradi CSM – Szolnoki Olajbányász 78-70 (19-21, 14-20, 12-18 21-8, 12-4) h.u.
Nagyvárad, Antonio Alexe Aréna, zárt kapuk mögött
Nagyvárad: Bickauskis 15/3, Holt 10/6, Richard 12/6, Green 8, Gavrilovics 11. Cserék: Markovic 9, Nicolescu 6/6, Fometescu 3/3, Baciu 2, Paliukenas 2
Szolnoki Olajbányász: Solano 9/3, Pongó 10/6, Badzim 11/6, Subotic 14, Taiwo 2. Cserék: Rudner 3/3, Kovács 6, Rogic 1, Zsiros -, Pallai -, Cakarun 14
A csoport másik mérkőzésén:
FC Porto (portugál)–Legia Warsó  (lengyel) 81–82 – h. u.
A végeredmény: 1. Legia 12 pont, 2. Oradea 9, 3. Porto 8, 4. Szolnok 7

(Borítókép: Nagyváradi CSM)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?