„Jó érzékkel” kihelyezett szobrok miatt fulladt botrányba a BL- meccs

Elhalasztották az ázsiai Bajnokok Ligája C csoportjának egyik mérkőzését, miután a szaúdi al-Ittihad nem volt hajlandó pályára lépni az iráni Sepahan ellen, mert a pálya szélén egy megölt iráni tábornok mellszobrai voltak kihelyezve.

Romániai idő szerint hétfő kora este, 19 órai kezdettel rendezték volna meg az AFC Bajnokok Ligája C csoportjának 2. fordulós mérkőzését a Sepahan és az al-Ittihad között. A The Independent beszámolója szerint azonban a vendégcsapat nem állt ki a mérkőzésre, ugyanis a Sepahan stadionjába kihelyeztek több mellszobrot és egyéb politikai feliratokat.

A szobor egyébként Kászem Szolejmáni iráni tábornokot ábrázolta, aki a Qudsz Erők parancsnoka volt, mielőtt 2020 januárjában meghalt egy amerikai dróncsapásban Irakban. Szolejmáni kulcsszerepet játszott a fegyveres csoportok felfegyverzésében, kiképzésében és vezetésében szerte a régióban, beleértve a jemeni Houthi lázadó csoport harcosait is. Szaúd-Arábia 2015 óta háborúban áll az Iránnal szövetséges jemeni lázadókkal.

Szolejmáni három mellszobrát helyezték ki a stadionban, az egyiket a játékoskijáró elé, ami mellett így a két csapatnak el kellett volna sétálnia a bevonuláskor. Később a Karim Benzemát (aki sérülés miatt nem volt nevezve erre a mérkőzésre), N'Golo Kantét és Fabinhót is soraiban tudó szaúdi-bajnok úgy döntött, hogy elhagyja a Naghsh-e-Jahan stadiont, ahol becslések szerint 60 ezer szurkoló várta a mérkőzés kezdetét. Több videó is felkerült az X-re, amelyen a dühödt iráni szurkolók azt skandálják, hogy a politikát távol kell tartani a futballtól.

A liga mindössze annyit közölt, hogy a C csoport mérkőzését „váratlan és előre nem látható körülmények miatt” törölték, részleteket azonban nem írtak.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?