„Harmadik félidőre” nyúlt az FK Csíkszereda az udvarhelyi Vasas Femina meccse

Az FK Csíkszereda–Székelyudvarhelyi Vasas Femina megyei női fociderbin Ráduly Róbert Kálmán kommentátori minőségében előbb szóban, majd a csíkszeredai klub honlapján írásban is csalással, trükközéssel vádolta a székelyudvarhelyi klubot. A Vasas Femina szerint a csíkszeredaiaktól sem áll távol a csalás. Utóbb kiderült, hogy az FK Csíkszereda a tavalyi udvarhelyi meccs miatt akart fricskát adni a Vasasnak.

Bár a hazai női első osztályú labdarúgó-bajnokság vasárnapi Hargita megyei rangadóját magabiztos játékkal és teljesen megérdemelten a vendéglátó FK Csíkszereda együttese nyerte 4–0 arnyban, a csíki klub és a vendégként pályára lépő Vasas Femina közötti küzdelem nem ért véget a játékvezetői sípszóval.

A pályán kívül folytatódó vita abból robbant ki, hogy a mérkőzés bemondójaként, valamint az élő közvetítés sportkommentátoraként tevékenykedő Ráduly Róbert Kálmán (volt parlamenti képviselő és Csíkszereda korábbi polgármestere) a stadion hangosbemondóján több vádat is felsorolt a Vasas Feminával szemben. Elmondta, hogy a játékvezetői lapon technikai igazgatóként a magyarországi Vágó Attila neve szerepelt, aki nem volt jelen a mérkőzésen, továbbá az udvarhelyiek tavaly egy játékjoggal nem rendelkező labdarúgót szerepeltettek, ami miatt a szakszövetség büntetése nyomán a nyáron nem igazolhatott új játékosokat, illetve, hogy a tavaly áprilisi Vasas II–FK Csíkszereda másodosztályú rangadón az udvarhelyiek az első csapatból erősítették meg a farmcsapat keretét, és így győztek 7–2-re.A pályán a játékosok küzdöttek, azon kívül a vezetőik | Fotó: FK Csíkszereda/Pál Zoltán

A felsorolt vádakat még aznap este a csíkszeredai klub hivatalos honlapján írásban is megerősítette Ráduly, trükközéssel, csalással vádolva a Vasas Feminát, kifogásolva és súlyosbító körülménynek nevezve az udvarhelyiek papírjain gyúróként szereplő Székely János vezetőedzői ténykedését.

Nyílt levélben válaszoltak

László Béla, a Vasas Femina klubelnöke hétfőn este a klub közösségi oldalán nyílt levélben válaszolt a vádaskodásokra, de mindenekelőtt azt kifogásolta, hogy Ráduly Róbert Kálmán a mérkőzést megelőzően „valóságos gyalázkodási hadjáratot, hazugságon, félrevezetésen alapuló manipulálást művelt alpári módon” a klub, Székely János és az ő személye ellen.

A tavaly áprilisi mérkőzésről megemlítette, hogy a tartalékcsapat kiesését megelőzendő erősítették meg a keretet. A játékjoggal nem rendelkező labdarúgókkal kapcsolatban hangsúlyozta, hogy nem is a Ráduly által említett játékosról van szó, hanem egy másik ukrán játékosról, akit a Kolozsvári Olimpia elleni mérkőzésen küldtek pályára. Elismeri, hogy hibáztak, amiért meg is kapták büntetésüket, de ennek az ügynek nincs köze sem az FK Csíkszeredához, sem a másodosztályhoz, ahonnan tavaly jutott fel a csíkszeredai klub.Székely János és a Vasas edzés közben | Fotó: Szász Csaba

László Béla, a Vasas Femina klub elnöke sajnálattal állapította meg, hogy szavait akarva-akaratlanul félreértelmezték, hisz az „alpári” jelző alatt ő nem a vulgaritást értette (ilyenről szó sem volt), hanem arra, hogy a bemondó alantas, becsmérlő, illetlen módon beszélt a csapatáról. A megfelelő képesítésű vezetőedző hiányáról elmondta, hogy már 2018-ban eleget tettek a szakszövetség követelményeinek Andrási Alexandru Csaba Pro-licences edző leigazolásával, őt váltotta Vágó Attila, akinek hirtelen távozásával ideiglenesen Székely János lett a csapat megbízott edzője. Utóbbival kapcsolatosan László Béla szükségesnek látta hangsúlyozni, hogy az udvarhelyi szakember több olyan játékost indított el a labdarúgói pályán, akik az évek folyamán az FK Csíkszereda keretét erősítették.

A játékosának jogtalan szerepeltetéséről megjegyezte, hogy véleménye szerint az lenne a legjobb, ha mindenki előbb a saját háza táján sepregetne. „Ebben a mostani romániai közegben, ahogy szinte minden területen, a labdarúgásban is nehéz bármit is könnytisztán kivitelezni, úgyhogy még véletlenül se tévedj vagy kövess el hibát. Ebbe a hibába amúgy a múlt idényben a csíkszeredaiak is beleestek a Fălticeni otthonában játszott mérkőzésükön, és ezt bizonyítani is tudjuk” – válaszolta kedden a Maszol megkeresésére László Béla.

Az udvarhelyi klubelnök megjegyezte, hogy felkérték az FK Csíkszereda vezetőségét, hogy Ráduly Róbert Kálmán kérjen nyilvánosan bocsánatot a klub közösségi oldalán, és az ott közzétett élő közvetítésből töröljék az „alpári részeket”. „Úgy vélem, hogy mi semmit sem vétettünk az FK ellen. Ezúttal jobbak voltak, gratulálunk a győzelmükhöz, de sérelmezzük azt a minősíthetetlen módot, ahogyan a bemondójuk tálalta sérelmeit. Amennyiben eleget tesznek a nyílt levélben megfogalmazott kéréseinknek, készek vagyunk lezártnak tekinteni az ügyet” – közölte László Béla, a Vasas Femina klubelnöke.

Csíkszereda is trükközött?

Az udvarhelyi klubelnök által említett Nicu Gane Fălticeni elleni mérkőzéssel kapcsolatosan megkerestük a Suceava megyei csapat edzőjét, Marcel Irimiét, aki elmondta, hogy a múlt idényben, 2021 szeptemberében a Nicu Gane Fălticeni az FK Csíkszereda együttesét fogadta, és azon a találkozón a csíkiak a szabályokkal ellentétben egy 15 évnél fiatalabb játékost szerepeltettek.

„Ezt jeleztem a szövetség felé, de nem történt semmi, amikor érdeklődtem, azt mondták, nyújtsak be óvást, amit meg is tettem, kifizetve az iktatási illetéket, pedig erre a procedúrára nem is lett volna szükség” – közölte Irimie, megjegyezve, hogy ilyen esetben a fegyelmi bizottságnak a bírói lapok átnézése után hivatalból kellene eljárást indítania, mely nyomán a vétkes csapat automatikusan 3–0-ra elveszíti a mérkőzést. Mint mondta, más csapatok is estek ebbe a hibába (Dunărea Giurgiu, Voluntari), a fegyelmi bizottság pedig azonnal döntött, az együttesek zöld asztalnál elvesztették a mérkőzést, csak az ő ügye nem akart a bizottság asztalára kerülni.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

„Volt pár nem hivatalos beszélgetésem szövetségi emberekkel, azt mondták üljek csendben, ne mind zavarjam a vizeket, már eldőlt a feljutás kérdése. Azt feleltem, engem nem érdekel, ki jut fel a másodosztályból, én csak azt kérem, hogy tartsák be a szabályokat” – magyarázta Irimie. Elmondta, egy éven át harcolt az igazáért, de folyton falakba ütközött, jelzéseit, beadványait nem vették figyelembe, a szövetség ideiglenesen még a szabályokon is módosított, minden jel szerint azért, hogy a csíkszeredai csapat ügyének kedvezzen.

Elmondása szerint Marcel Irimie a saját bőrén tapasztalta, hogy hiába van igaza, ebben az ügyben nem ő volt a favorizált fél.

„Nem ártani akartunk”

Az FK Csíkszereda vezetősége kissé megkésve, szerdán reagált a történtekre a klub oldalán közzétett közleményben. Ebben Szondy Zoltán klubelnök tulajdonképpen megerősítette a Ráduly Róbert Kálmán által hangoztatott vádakat, sőt megtoldotta még eggyel, úgy vélte, a tavalyi Vasas II–FK Csíkszereda másodosztályos összecsapáson az udvarhelyiek azért erősítették meg farmcsapatukat, hogy gátolják a megyeszékhely együttesének feljutását, és ezért meg akarták leckéztetni a Vasast. „Nem ártani akartunk, csak egy fricskát adni” – áll a klub közleményében.

A mérkőzés felvezetésében és a közvetítésben elhangzottakkal kapcsolatosan Szondy elmondta, hogy meglátása szerint Ráduly Róbert Kálmán nagyon is jól látta el sportkommentátori és konferáló feladatait, ezért az FK Csíkszereda nem fog bocsánatot kérni, mert nincs rá oka.Szondy Zoltán, az FK Csíkszereda klubelnöke | Fotó: FK Csíkszereda

Ugyanakkor megjegyezte, felkérte Dusinszki Zoltánt, az FK Csíkszereda és a Székelyföld Labdarúgó Akadémia igazgatóját, hogy a jövőben az általuk szervezett szakmai továbbképzőkre, előadásaikra hívja meg a Vasas Femina edzőit, szakembereit is. Vállalta továbbá, hogy a csíki klub kész vállalni Székely János, a Femina tulajdonképpeni vezetőedzőjének az edzőképzési tanulmányainak a költségeit.

„László Béla urat pedig ezúton tisztelettel meghívom Csíkszeredába: járjuk körbe együtt az akadémiát, nézzünk szét, majd asztalhoz ülve beszéljük meg az együttműködés lehetőségeit. Régóta ismerve őt, biztos vagyok benne: kezet fogunk nyújtani egymásnak és kibékülünk” – írta Szondy Zoltán az FK Csíkszereda közleményében.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?