Győzelemmel indította az új szezont a címvédő Kolozsvári U-BT

Fotó: U-BT/Manases SándorCsütörtök este minetgy 3 ezren látogattak ki a Szamos-parti BT Arénába, hogy megnézzék a a címvédő Kolozsvári U-BT által szerződtetett új fiúkat, akik a férfi kosárlabda-bajnokság első fordulójában nagy arányú győzelmet (79-56) arattak a Bukaresti Rapid ellen. 

Az európai kosárlabdasport egyik jellemzője az elmúlt évtizedekben, hogy a csapatok egy éves szerződéseket kötnek a világvándor – többnyire amerikai és dél-szláv – légiósokkal, így szezon elején jelentős átalakuláson átment kerettel vágnak neki a csapatok. Így történik ez évek óta Romániában is, ahol a helyi „mag”, illetve a bevált külföldiek mellett jellemzően 5-6 új játékossal kell megismerkedni. 

A román bajnoki címvédő Kolozsvári U-BT-nél nagy volt a mozgás a nyáron, az európai ambíciókra is tekintettel 5 külföldi - 4 amerikai és egy lett – került Mihai Silvășan keze alá. Maradt ugyanakkor a tavalyi csapat tengelye, Patrick Richard, Andrija Stipanovic, Karel Guzman és Emanuel Cățe, így remélhetőeleg az újak beépítése gyorsan megvalósul. 

Ez a tavalyi mag vitte a prímet csütörtök este is a Bukaresti Rapid elleni összecsapáson. A mérkőzés elején ízelítőt kaptunk Jarell Eddie képességeiből, az NBA-t is megjárt amerikai erőcsatár az első percekben két triplával és három büntetővel mutatkozott be. A Rapid is elkezdte gyártani a pontokat, s ez annyira jól sikerült nekik, hogy pillanatokon belül átvette a vezetést a fővárosi gárda. A negyed végén 22-24-et mutatott az eredményjelző tábla.

A második negyed eleje is a vendégeknek sikerült jobban, Dorneanu büntetőket értékesített, így 26-30 lett az állás, majd Șomăcescu hárompontos kísérletébe belefaultoltak, így lett – a Rapid szempontjából – +7 az állás.

28-35-nél Mihai Silvășan időt kért, az U-BT pedig Bryce Jones közreműködésével kezdte ledolgozni a hátrányt, és két perccel a félidő előtt (38-37) Cățe extra büntetőjével már vezetett is. A kiegyensúlyozott első félidőt az Egyetemisták fejezték jobban, egy 11-2-es rohammal, szünetre pedig 42-39-es vezetéssel vonulhattak.

A második félidő elején Guzman tripláját Cățe könnyű pontjai követték, így lépett el 47-39-re az U-BT, amit a Rapid még meg tudott felezni. Az előny 53-45-nél ismét nyolc pontra nőtt, ebben a periódusban a román válogatott első számú beállósa, Emi Cățe bizonyult megállíthatatlannak. Karel Guzman újabb kinti dobásával először dagadt a különbség kétszámjegyűre. De aztán leállt a pontgyártás mindkét oldalon, a harmadik negyed végén az eredményjelzőn 58-50 állt.

Jones kihasználta a Rapid gyenge lepattanózását és visszaállította a 10 pontos különbséget, amit Guzman tovább növelt.

66-54-es állásnál Tudor Costescu időt kért, de fáradó csapatát már nem tudta felrázni, a különbség pedig nőtt és nőtt. A címvédő végül 79-56-ra tudott nyerni az új szezon első hazai pályán lejátszott mérkőzésén.

Emi Cățe 19 ponttal és 7 lepattanóval tűnt ki a győztesek közül, Bryce Jones, Karel Guzman (mindketten 14 ponttal, a kubai 10 lepattanóval is) és Andrija Stipanovic (12 pont) is kétszámjegyű eredményt ért el.

Sayeed Pridgett 13 pontot, 3 labdaszerzést, 2 lepattanót és 2 asszisztot tett hozzá, de volt 6 eladott labdája is, Paulius Petrilevicius 12 ponttal, 4 lepattanóval és 3 labdaszerzéssel követte, Ben Altit pedig 10 ponttal és 5 lepattanóval zárt.

Az U-BT idén is indul az Euroliga „előszobájának” számító Európa Kupában. Az Egyetemistát jővő szerdán 19 órakor hazai pályán indítják szezonjukat a Turk Telekom Ankara ellen. 

Férfi kosárlabda Nemzeti Liga, 1. forduló

  • Kolozsvári U-BT – Bukaresti Rapid 79-56

Kapcsolódók

Kimaradt?