Férfi kosár: a CSO Voluntari hódította el a Román Kupát

Öt – sorozatban három – elvesztett döntő után a hatodikat is elvesztette kedd este a kolozsvári BT Arénában a férfi kosárlabda Román Kupában a Nagyváradi CSM, amely a fináléban 65–72-re kikapott a CSO Voluntari csapatától.

Fotó: FRBNagyon nehezen indult be a pontgyártás a férfi kosárlabda Román Kupa döntőjében, közel három percet kellett várni arra, hogy a Nagyváradi CSM beállója, Arturas Valeika „feltegye” az első pontokat az eredményjelző táblára.

Mivel a váradiak további hat pontjára egyetlen se jött a túloldalról, 5 és fél perc után a CSO Voluntari edzője, Szasa Ocokolics időt kért (8–0). Csapata legtapasztaltabb játékosai, a román válogatott Vlad Moldoveanu és Ousmane Barro is sorozatban hagyta ki dobásait, míg másik oldalon Zekovics egy triplával mutatta meg magát (11–0). Hihetetlenül hangzik, de a Voluntari egyetlen kosarat sem dobott az első tíz perc alatt, így a második negyed 16–0-s állásról indult el.

A mérkőzés 11.52-ik percében aztán megszületett az első voluntari kosár is, Marcu Badiu egy triplával mosta le csapatáról a szégyent. Hickey gyorsan felzárkózott mellé egy lay-uppal és egy triplával, és az eredmény máris vállalhatóbbá vált (20–8). A veszélyt érzékelve a váradi kispad időt kért, de Moldoveanu és Hickey távoli dobásai is elsüllyedtek. Másik oldalon Markovics és Watson tartotta a lépést, 4 perccel a szünet előtt 26–16 volt az eredmény. Ezen sikerült a Voluntarinak még egy kicsit faragnia, így szünetre 30–23-as állásnál mehettek a csapatok.

Az Ilfov megyeiek legjobbjai az első félidőben Traian Badiu és Anthony Hickey voltak, akik csapatuk pontjainak (23) zömét (10+8) termelték. Másik oldalon Watson és Zekovics vitte a prímet, de további öt játékosnak sikerült legalább egy kosarat dobnia.

A második félidőben a Nagyvárad „ragadt benn”, a Voluntari Badiu és Moldoveanu tripláinak, valamint Joseph első kosarának köszönhetően alig 4 perc felzárkózott és nyitottá tette a mérkőzést (34–33). Hickey egy triplával a vezetést is megszerezte, de Broussard pillanatokon belül „helyreállította a világ rendjét”, két iszonyatosan távoli hárompontossal (40–36). A Voluntari továbbra is kíméletlenül termelte a pontokat, és egy 7–0-s rohammal kényszerítette ki a váradiak időkérését (40–47).

Most már a CSM futott az eredmény után, Cristi Achim tanítványai fel is tudtak zárkózni, az utolsó negyed 48–50-ről indult el.

Az utolsó játékrészben feljavultak a védelmek, lelassult a pontgyártás, 5 perccel a vége előtt 55–57-nél kért időt a Voluntari. A tanácskozás olyan jól sikerült, hogy a következő 5 pontot is ők szerezték és 4 perccel a vége előtt már nekik állt a zászló (55–62).

Fél perccel a vége előtt 65–68-as állásnál, egy voluntari támadásnál Badiu eladta a labdát, de a kavarodásban Moldoveanut faultolták, aki mindkét büntetőjét értékesítve végleg eldöntötte a mérkőzést (65–70). Az utolsó kosarat Badiu dobta beállítva a 65–72-es végeredményt.  

A döntő MVP-jének Marcu Badiut választották.

Férfi kosárlabda Román Kupa, döntő:
Nagyváradi CSM–CSO Voluntari 65–72 (16–0, 14–23, 18–27, 17–22)
Kolozsvár, BT Aréna, zárt kapus
Nagyváradi CSM: Stephen Holt, Vlad Marinau, Aaron Broussard, Giordan Lee Watson, Tudor Fometescu, Arturas Valeika, Edward Petrescu, Garlon Green, Bogdan Nicolescu, Catalin Baciu, Dragan Zekovics, Nikola Markovics. Edző: Cristi Achim
CSO Voluntari: Anthony Hickey, Traian Badiu, Cezar Stanescu, Ousmane Barro, Vlad Moldoveanu, Matthew McCarthy, Tudor Girbea, Andrei Colceag, Daniel Popescu, David Joseph, Zarko Djuric. Edző: Szasa Ocokolics

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?