Férfi kosár BKT EuroKupa: nincs megállás, a Buducsnoszt is behódolt Kolozsváron

Fotó: Manases Sándor/Kolozsvári U-BTPazar, 15 pontos győzelemmel örvendeztette meg híveit a Kolozsvári U-BT, amely a férfi kosárlabda BKT Eurokupa 4. fordulójában 89-74-re verte meg a montenegrói bajnok Buducsnoszt Podgorica csapatát.

Háromnegyed ház, 7205 néző látogatott ki szerda este a Szamos-parti BT Arénába, hogy győzelembe hajszolja kedvenceit, a Kolozsvári U-BT kosarait a montenegrói bajnok Buducsnoszt Podgorica ellen. Mihai Silvășan tanítványaiban égett a bizonyítási vágy, ugyanis a férfi kosárlabda BKT Eurokupa 3. fordulójában 4 pontos vereséget szenvedtek idegenben a Bourg-en Bresse csapatától.

A montenegróiakat egy negyven fős szurkolótábor is elkísérte Kolozsvárra, akik – valószínűleg a túl alapos motozás miatt – lekésték a mérkőzés elején kibontakozó Andrija Stipanovic–McKinley Wright különcsatát. Történt ugyanis, hogy az összecsapás első 12 pontján a kolozsváriak centere és a podgpricaiak irányítója osztozott, egyenlő arányban. Ezután „érkeztek meg a meccsbe” a többiek is, hazai oldalon DJ Seeley triplái, a vendégeknél Makoundou zsákolásai és félhorogból szerzett kosara érdemelnek említést. Brandon Paul triplája után a Buducsnoszt 6 pontos előnyt szerzett (9-15), de Seeley, Adam Mokoka és Mareks Mejeris révén a házigazdák egy 8-0-s rohammal visszakapaszkodtak, sőt az vezetést is átvették (17-15). Petar Mijovics időt kért, Wright pedig továbbra is vezette a montenegróiak remek támadását, még akkor is, ha Mokoka nagyon agresszíven védekezett rajta. Végül a nyitó felvonás végén 25-25 volt az állás.

Fotó: Manases SándorA második negyedet mindkét csapat egy-egy triplával nyitotta meg, majd Mokoka betörésből szerzett kosarával az U-BT ismét magához ragadta a vezetést. Ez tovább nőtt Patrick Richard hárompontosa és Jarell Eddie tempódobása után (38-34).  A kialakult különbséget tartani is tudta az U-BT, amely szünetre 48-43-as állásnál mehetett.

A kolozsváriak rendszerint „álmosan” jönnek vissza a második félidőre, ezzel alkalmat adva az ellenfélnek, hogy érvényesítse akaratát. Most nem ez történt,  Stipanovic és Jones hét pontot tett az eredményjelző táblára, miközben a másik oldalon továbbra is csak Wrightnak ment a játék. Amikor elsüllyedt Richard újabb hárompontosa, először hízott a különbség kétszámjegyűre (58-48).

Csapata tehetetlenségét látva a vendégek edzője, Petar Mijovics többször is összebalhézott a játékvezetőkkel és az asztalnál ülő bírókkal, ennek következtében pedig két technikai hibával az öltözőbe küldték. A negyed végéig maradt a tíz közte: 68-58.

Az utolsó negyed elején Mokoka triplája után 15 pontra, 73-58-ra nőtt Mihai Silvășan csapatának előnye. A túloldalon Andrija Slavkovic válaszolt, de Mokoka egy betörés után ismét betalált. A Buducsnoszt elkezdte kihasználni, hogy a házigazdák alacsony szerkezetre váltottak, és a magasemberek egyre több problémát okoztak. A Patrick Richard vezette román bajnok azonban továbbra is kiválóan teljesített támadásban, így a különbség tíz pont fölött maradt. Az U-BT jól bírta a végjátékot, és megszerezte harmadik győzelmét az Eurokupa jelenlegi kiírásában: 89-74.

Az U-BT legjobbjai Andrija Stipanovic (18 pont, 3 lepattanó, 2 labdaszerzés), Adam Mokoka (16 pont, 3 labdaszerzés, 2 lepattanó), Patrick Richard (15 pont, 4 labdaszerzés, 2 lepattanó) és Jarell Eddie (13 pont, 7 lepattanó, 2 assziszt) voltak. A túloldalon McKinley Wright Jr. (21 pont, 5 assziszt), Jacorey Williams (16 pont, 15 lepattanó, 3 assziszt) és Yoan Makoundou (14 pont, 5 lepattanó) emelkedett ki.

Ezzel a győzelemmel az U-BT 3-1-es mérleggel előrelépett a tíz csapatos B-csoport 2. helyére.

Jövő héten a Kolozsvári U-BT idegenben, az Arisz Szaloniki vendégeként lép pályára.

Férfi kosárlabda BKT Eurokupa, B-csoport, 4. forduló

  • Kolozsvári U-BT – Buducsnoszt VOLI Podrogrica 89-74
  • 7bet Lietkabelis Panevezys – Dolomiti Energia Trento 92-93
  • Turk Telekom Ankara – ratiopharm Ulm 78-91
  • Slask Wroclaw –Arisz Midea Szaloniki 63-80
  • Dreamland Gran Canaria – Mincidelice JL Bourg en Bresse 84-76

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?