Férfi kosár BKT EuroKupa: „nagyot szólt” a Kolozsvári U-BT győzelme a tavalyi döntős ellen

Fotó: Manases Sándor/U-BTHatezernégyszáz kolozsvári tapsolta pecsenyevörösre a tenyerét szerda este a Szamos-parti BT Arénában, hol a Kolozsvári U-BT a férfi kosárlabda BKT EuroKupa első fordulójában 80-71-re legyőzte a tavalyi döntőst, a Türk Telekom Ankara csapatát. 

A nyáron jelentős átalakuláson esett át a Kolozsvári U-BT, így kérdéses volt, hogy a remek „ajánlólevelekkel” érkezett új fiúk mire lesznek képesek az ugyancsak remek ajánlólevelekkel érkezett török csapat ellen. A Szamos-partiak szerencséjére a Türk Telekom még nagyobb „nyári takarítást” hajtott végre, Ankarában 3 kiegészítő török játékos kivételével teljesen új gárda állt össze Nenad Csanak keze alatt. 

A román bajnok a lehető legjobban kezdte az európai kampányt, a mérkőzés elején sikerült dominálni ellenfelét. A kubai Karel Guzman, a hoszniai horvát Andrija Stipanovic és az amerikai DJ Seeley villámgyorsan szerzett 10 pontot, miközben a másik oldalon egy nagy nulla állt az eredményjelző táblán. Csanaknak mesternek már 96 másodperc után időt kellett kérnie. Újabb egy perc telt el, mire Tyrone Wallace, a Törk Telekom idei legnagyobb igazolása megszerezte az első török pontokat. A fekete-fehérek nagyon jól védekeztek, Guzman és Seeley pedig két triplával 19-8-ra alakította az állást. A Turk Telekom tartalékjai próbáltak változtatni a helyzeten, de a Kolozsvár továbbra is irányított, és az első negyed végén már 14 ponttal vezetett: 28-14-re.

A második negyed az „Egyetemisták” három gyors faultjával és a vendégek három pontjával kezdődött, Mihai Silvășan pedig azonnal reagált, időt kért. A Chicago Bullsnál is megfordult Adam Mokoka két egyéni akciót követően visszaállította a 14 pontos különbséget: 31-17. Guzman és Mokoka remekül vezette az U-BT védekezését, Jones pedig 37-17-re alakította az állást, ami miatt Csanak még egyszer időt kért. Ezután is folytatódott Kolozsvári U-BT tökéletes félideje, hiszen a félidőben 50-26-ra vezettek.

Alapos fejmosást kaphattak a Türk Telekom játékosai a szünetben, ugyanis a vendégek teljesen más arcukat mutatták a harmadik negyedben annak ellenére, hogy elvesztették a technikai és sportszerűtlen faultjai miatt zuhanyozni küldött Enochot. Ebben a játékszakaszban Mihai Silvășan tanítványai egyre több hibát vétettek, amit a Türk Telekom azonnal kihasznált, és 11 pontra megközelítették a hazaiakat: 53-42. Folytatódott a házigazdák rémálomszerű negyede, hiszen támadásban elfogyott az ihlet, az eredményjelzőn pedig két labdabirtoklásra csökkent a különbség: 53-49. Az U csapatkapitánya, Patrick Richard a padról érkezve azonnal éreztette jelenlétét, DJ Seeley pedig valamelyest javított a rémálomszerű negyed képén: 59-52.

Az utolsó negyedet jobban kezdték Csanak tanítványai, és Wallace pontjaival 61-59-re zárkóztak fel. Silvășan itt nagyot húzott, és átváltott alacsony szerkezetre, aminek az eredménye két hárompontos kosár lett, amivel az U-BT tett egy kis „helyközt” maga és az ellenfele közé.

A Türk Telekom edzője időt kért, az újraindítás után Ulubay szerzett kosarat távolról, de Jones egy 2+1-es akcióval válaszolt. A kolozsváriak tartani tudták a beálló tíz pont körüli különbséget, és megszerezték a győzelmet: 80-71.

Az U-BT és a mérkőzés legjobbja Karel Guzman (14 pont, 4 lepattanó, 3 labdaszerzés) volt, de a győzelemhez kellett Bryce Jones (14 pont, 5 lepattanó, 5 assziszt), DJ Seeley (12 pont) és Andrija Stipanovic (10 pont, 6 lepattanó) teljesítménye is.

A túloldalon Tyrone Wallace (18 pont), Okben Ulubay (12 pont), James Palmer Jr. (11 pont, 6 lepattanó) és Jalen Adams (10 pont) emelkedett ki.

A következő fordulóban a Kolozsvári U-BT Lengyelországba, a Slask Wroclawhoz utazik, míg a Turk Telekom a Buducnost Podgoricát fogadja.

Férfi kosárlabda BKT EuroKupa, B-csoport, 1. forduló
ratiopharm Ulm–Dolomiti Energia Trento 80-70
Kolozsvári U-BT–Türk Telekom Ankara 80-71
Aris Midea Szaloniki–Dreamland Gran Canaria 66-82
Buducsnoszt VOLI Podgorica–7bet Lietkabelis Panevezys 76-65
Mincidelice JL Bourg en Bresse–Slask Wroclaw (csütörtök, 22:00)

 

Kapcsolódók

Kimaradt?