Férfi kézi-vb: nagy lépést tett a magyar válogatott a középdöntő felé

A magyar férfi kézilabda-válogatott végig vezetve 35-27-re legyőzte a Koreai Köztársaság csapatát az olimpiai kvalifikációs világbajnokság csoportkörének első fordulójában, csütörtökön Kristianstadban, ezzel nagy lépést tett a középdöntőbe jutás felé.

A magyarok - akiknek a legjobb hét közé jutás a céljuk - szombaton 21.30-tól Izlanddal, hétfőn 21.30-tól pedig Portugáliával játszanak, a középdöntőbe az első három helyezett jut.

Az irányítók és az átlövők Bánhidi Bence fizikai fölényére alapoztak támadásban, és számításaik remekül beváltak. Bár több hiba is csúszott a magyarok támadójátékába, a védekezés jól működött, ennek köszönhetően a kilencedik percben már 6-2 volt az állás. Látszott, hogy a csapat alaposan felkészült az ellenfélre, és egy átmeneti megtorpanás után már 12-7-re vezetett. A 17. percben időt kértek az ázsiaiak, de a meccs képe nem változott. A néma csendben ülő nézők miatt meglehetősen hangulattalan összecsapás folytatásában is a remekül védekező magyarok uralták a játékot, többször is betaláltak gyors ellentámadás végén, és a szünetben már tíz góllal vezettek.

A dél-koreai válogatott vártnál gyengébb teljesítménye és a magyar hibák miatt a második félidőben is alacsony színvonalú volt a meccs. A 12 gólos előny tudatában romlott a magyarok összpontosítása, ezt kihasználva Kim Dong Uk bravúros védéseire alapozva az ázsiaiak egy 5-0-s sorozattal felzárkóztak 25-18-ra, de José María Rodríguez Vaquero szövetségi kapitány időkérése némileg megtörte a lendületüket. A találkozó második fele leginkább egy edzőmeccsre hasonlított, minden játékos lehetőséget kapott magyar oldalon. Előbb visszaállt a tízgólos különbség, majd 35-27-es eredménnyel zárult a sok hibával tarkított mérkőzés, amelyen nem voltak azonos súlycsoportban a csapatok.Fotó: MTI

Mikler Roland hat, Székely Márton öt, a szurkolók által a mezőny legjobbjának választott Kim Dong Uk 11 védéssel zárt. Kang Dzson Ku, Ha Te Hjun és Pak Szung egyaránt öt gólt lőtt.

A két csapat 13. egymás elleni mérkőzésén a magyarok három vereség mellett tizedszer győztek.

Rodríguez az elős félidővel volt elégedett

José María Rodríguez Vaquero szövetségi kapitány szerint a magyar férfi kézilabda-válogatott szinte tökéletes első félidőt produkált. „Nagyon jó első félidőt produkáltunk, kimondottan jól összpontosítottunk, remekül védekeztünk, több gólunk is volt gyors indításból, és a támadójátékunkkal is elégedett voltam” - nyilatkozta a lefújás után a spanyol edző. Csapata 21-11-re vezetett harminc percet követően, győzelmével pedig nagy lépést tett a középdöntőbe jutás felé.

Chema Rodríguez hozzátette, a második felvonásban már nem jöttek a gyors gólok, a dél-koreaiak nyitott védekezésre váltottak, és azt fegyelmezettebben csinálták, ráadásul a kapusuk egyre jobban védett. Meglátása szerint a magyaroknak bizonyos időszakokban voltak problémáik, ekkor nem találtak a hálóba, és talán a koncentrációjuk sem volt olyan, mint korábban.

„Nagyon boldog vagyok! Nem volt könnyebb meccs, mint gondoltam, hiszen egy torna első mérkőzése soha nem könnyű. Nem volt egyszerű feladat megoldani a védekezést a megszokottnál alacsonyabb és rendkívül gyors ellenféllel szemben, de az első félidőben ez kiválóan sikerült, a másodikban viszont több problémánk volt ezzel” – magyarázta.

Izland legyőzte Portugáliát

A magyar érdekeltségű csoport másik mérkőzésén Izland 30-26-ra legyőzte Portugáliát. A Telekom Veszprém balszélsője, Bjarki Már Elísson kilenc, Ómar Ingi Magnússon hét góllal járult hozzá a sikerhez, Pedro Portela nyolc, a Szeged irányítója, Miguel Martins egy gólt lőtt. A portugálok egyszer sem vezettek a szinte végig szoros meccsen.

A göteborgi csoportban a társházigazda svédek mindkét félidőben csupán kilenc gólt kaptak, így 26-18-ra nyertek Brazília ellen. A magyar válogatott továbbjutás esetén valószínűleg mindkét csapattal találkozik majd a középdöntőben.

Krakkóban az Európa-bajnoki ezüstérmes spanyolok 30-25-ös sikert arattak Montenegró felett. A szegedi jobbátlövő, Imanol Garciandía két gólt szerzett a győztes csapatban.

Férfi kézilabda világbajnokság, eredmények, csoportkör, 1. forduló
Magyarország-Koreai Köztársaság 35-27 (21-11)
Spanyolország-Montenegró 30-25 (15-12)
Irán-Chile 25-24 (13-11)
Svédország-Brazília 26-18 (11-9)
Zöld-foki Köztársaság - Uruguay 33-25 (17-11)
Izland-Portugália 30-26 (15-15)
Magyarország-Koreai Köztársaság 35-27 (21-11)
Szlovénia - Szaúd-Arábia 33-19 (16-8)

Kapcsolódók

Kimaradt?