Magyar kézi-dráma Gízában: hosszabbítás után a franciák jutottak a vb-elődöntőbe

A magyar férfi kézilabda-válogatott hosszabbítás után 35-32-re kikapott a hatszoros aranyérmes Franciaországtól az egyiptomi világbajnokság szerdai negyeddöntőjében, Gízában, így minden idők harmadik legjobb vb-szereplését produkálva az ötödik helyen zárja a tornát.

A magyarok a Zöld-foki Köztársaság, Uruguay és Németország legyőzésének köszönhetően a maximális négy pontot vitték magukkal a csoportkörből a középdöntőbe, ahol Brazília és Lengyelország ellen is nyertek, az Európa-bajnok Spanyolországtól viszont kikaptak. Ez a 27. férfi világbajnokság, és a 21., amelyen a magyarok is szerepelnek. Legjobb eredményük az 1986-os második és az 1997-es negyedik helyezés.

Eredmény, negyeddöntő:
Franciaország-Magyarország 35-32 (12-14, 30-30, 32-31), hosszabbítás után
Gíza, zárt kapuk mögött, v.: García, Marín (spanyolok)
    lövések/gólok: 56/35, illetve 50/32
    gólok hétméteresből: 5/4, illetve 3/2
    kiállítások: 8, illetve 6 perc
Magyarország: Mikler - Lékai 5, Szita 4, Sipos 1, Bánhidi 6, Máthé 4, Rodríguez 1, cserék: Bóka 5, Rosta 1, Bodó 3, Ancsin 1, Hornyák, Székely, Balogh Zs. 1, szövetségi kapitány: Gulyás István

A magyar keretből ezúttal Borbély Ádám, Topic Petar, Hanusz Egon és Nagy Bence maradt ki taktikai okok miatt.

Közzétette: Magyar kézilabda-válogatott – 2021. január 27., szerda

A meccset százszázalékos mutatóval váró franciák ellen Mikler Roland nyolc perc alatt öt lövést védett, erre alapozva csapata 5-1-re elhúzott. A Telekom Veszprém balszélsője, Kentin Mahé irányítóként több hibát is elkövetett, ezért lecserélték. Bár Mikler továbbra is parádézott, Michaël Guigou góljaival és Vincent Gérard védéseivel lendületbe került és elkezdte a felzárkózást a hatszoros világbajnok francia együttes. A magyarok 9-3 után kilenc percen át minden támadásukat elrontották, így az egyre jobban védekező ellenfél 9-8-ra feljött. A csereként beállt Bodó Richárd sem tudott segíteni, ennek ellenére csapata Lékai Máté irányításával megőrizte előnyét, az első félidőben egyszer sem került hátrányba, és a szünetben 14-12-re vezetett.Fotó: handballegypt2021.com

A második felvonást is hatékony védekezéssel kezdték a franciák, az átlövőket igyekeztek elbizonytalanítani, a beálló Bánhidi Bencét pedig nem hagyták labdához jutni. Ennek ellenére egy ideig felváltva estek a gólok, majd a támadójátékát felgyorsító ellenfél a negyvenedik percben - a találkozó során először - átvette a vezetést. Sorozatban négy gólt lőtt a francia válogatott (21-19), majd a remekül küzdő magyarok kétszer is egyenlítettek. Az utolsó tíz perc is döntetlen állásról (25-25) indult, az ellenfél ezután 3-0-s sorozatot produkált, de a magyar együttes nyitott védekezésre váltott, és fél perccel a vége előtt ismét eltüntette a különbséget (30-30). Az utolsó támadás a franciáké volt, de újabb gól nem született még időntúli szabaddobásból sem, így hosszabbítás következett.

Az első és a második öt percben is több hibával, leginkább labdaeladással nehezítették saját dolgukat a magyarok, így 5-2-re elveszítették ezt a periódust, és a legjobb nyolc között búcsúztak a tornától.Fotó: Magyar Kézilabda Szövetség

A mezőny legeredményesebb játékosa Guigou és a meccs legjobbjának Bánhidi Bence volt egyaránt hat góllal. Kentin Mahé egyszer talált be. A kapusok közül Mikler 15, Gérard hét, Yan Genty pedig négy lövést védett. A két együttes 39. egymás elleni meccsén 18 magyar és 17 francia siker mellett ez volt a negyedik döntetlen a rendes játékidőben.

Gulyás István: elértük a célunkat

Gulyás István szövetségi kapitány leszögezte, a magyar férfi kézilabda-válogatott elérte a célját azzal, hogy a negyeddöntőbe jutott az egyiptomi világbajnokságon. „Kicsit keserű most a szánk íze, de remélem, hogy ez néhány napon belül elmúlik. Megpróbálunk a jóból építkezni. Többször nüánszokon múltak a helyzetek, de végül az ötödik helyen zártunk és elértük a célunkat" - nyilatkozta az edző szerda este az M4 Sporton. „Úgy jöttünk el, hogy próbáljunk meg minél több örömet szerezni a szurkolóinknak, és reméljük, ez sikerült. Összességében a válogatott lépett egyet előre, és ez jó jel a jövőre nézve" - vélekedett Gulyás.

Bánhidi Bence, a válogatott hat gólig jutó beállója felidézte, hogy a rendes játékidő utolsó három percében sikerült egyenlíteniük háromgólos hátrányból, de a hosszabbítás nem úgy alakult, ahogyan szerették volna. „Mindent megtettünk, hogy a legjobb négybe kerüljünk. A csapat minden dicséretet megérdemel, tudtunk küzdeni egymásért, Magyarországért. Ez a morál és küzdeni tudás, akarás, ami közöttünk van, ritka egy csapatnál, ezt most mi zsebre tesszük és visszük tovább magunkkal" - hangsúlyozta a mérkőzés legjobbjának megválasztott szegedi kézilabdázó, aki 29 góllal zárta a tornát.

Az irányító Lékai Máté úgy fogalmazott: tudták, hogy nagyon erős ellenféllel találkoznak, és büszke a csapatra, mert mindent megtettek. „Visszahoztuk három gólról, küzdöttünk, akartunk. A szívünket, lelkünket kitettük, nem adtuk fel egyetlen pillanatra sem. Ez a csapat nagyon együtt van, folyamatosan fejlődik, van arca, taktikája, de a legfontosabb, hogy egy igazi nagybetűs csapat” – nyilatkozta a tornán 25 gólig jutott veszprémi játékos.

További negyeddöntős eredmények

  • Spanyolország-Norvégia 31-26 (21-15)
  • Svédország-Katar 35-23 (14-10)
  • Dánia-Egyiptom 35-35 (16-13, 28-28, 31-29, 34-34, 34-35), hétméteresekkel: 4-3

Az elődöntő programja:
    péntek:

  • Dánia-Spanyolország 18.30
  • Svédország-Franciaország 21.30

A torna győztese kijut a 2023-as, lengyel-svéd közös rendezésű világbajnokságra.

Kapcsolódók

Kimaradt?