Férfi kézi-vb: magabiztosan nyerték első meccsüket a magyarok

A magyar férfi kézilabda-válogatott 34-27-re legyőzte a Zöld-foki Köztársaság csapatát az egyiptomi világbajnokság csoportkörének első fordulójában, péntek este Gízában.

A magyar keretből ezúttal Bodó Richárd, Bóka Bendegúz, Rodríguez Álvarez Pedro és Székely Márton maradt ki. Az ellenfél koronavírusos megbetegedések miatt csupán kilenc mezőnyjátékossal és két kapussal tudott kiállni.

Fotó: handballegypt2021.comAz afrikaiak öt és fél perc után, az ötödik magyar gól után találtak be először, ám ezt követően 5-4-re felzárkóztak. A magyar válogatott gyorsan kilábalt a hullámvölgyből: Balogh Zsolt és Lékai Máté vezérletével hat találattal elhúzott. A folytatásban több hiba is becsúszott a magyarok támadójátékába - elsősorban labdaeladások -, ezek többségét pedig a zöldfokiak gyors ellenakciókkal kihasználták, így a szünetben 19-14 volt az állás.

Mikler Roland az elsőhöz hasonlóan a második félidőben is fontos védéseket mutatott be, csapata így 24-15-re elhúzott. A 44. percben Sipos Adrián a harmadik kiállítása miatt végleg kivált a játékból, ezt követően ismét csökkent a különbség, ám a magyarok magabiztos sikerét végül nem fenyegette veszély. A zöldfokiak hiányos felállásuk ellenére végig rendkívül lelkesen játszottak, a vártnál jobban megnehezítették ellenfelük dolgát.

Az afrikai csapat legeredményesebb játékosa Leandro Semedo volt, aki 13 lövésből hat gólt szerzett. A magyar kapuban Mikler Roland 39 lövésből 13-at védett.

Gulyás István, a magyar válogatott szövetségi kapitánya: „Nem volt összeszokott a csapatunk, hiányoztak az elmaradt edzőmeccsek. Nehéz a helyzet, régen játszottunk, egy kicsit döcögős az egész, tipikus első mérkőzés volt. Az ellenfelet nem rossz, nem ügyetlen játékosok alkotják, jól tudnak kézilabdázni, időnként jól olvasták a játékunkat. Számítottunk rá, hogy nehéz lesz az első meccsünk” – nyilatkozta az edző a mérkőzést közvetítő M4 Sporton. Hozzátette, ezúttal azon kézilabdázók léptek pályára magyar színekben, akiknek van koronavírus-antitest a szervezetükben. „Próbáltunk a biztonságra is figyelni, mert nem lehettünk biztosak abban, hogy az ellenfélnél nincs fertőző játékos. Uruguay ellen cél a további fejlődés, a gyorsulás és a távolságok megtalálása” – szögezte le Gulyás.

A magyarok vasárnap Uruguay, kedden Németország együttesével találkoznak, a középdöntőbe az első három helyezett jut.

Eredmény, csoportkör, 1. forduló, A csoport:
Magyarország - Zöld-foki Köztársaság 34-27 (19-14)
Gíza, zárt kapuk mögött, v.: Emam, Hedaia (egyiptomiak)
    lövések/gólok: 51/34, illetve 46/27
    gólok hétméteresből: 1/1, illetve 2/2
    kiállítások: 10, illetve 6 perc
Magyarország: Mikler - Hornyák 4, Ancsin 7, Lékai 1, Szita 1, Bánhidi 4, Sunajko 4, cserék: Sipos 1, Győri 2, Topic 1, Balogh Zs. 4, Nagy B. 4, Hanusz 1

Kapcsolódók

Kimaradt?