FIFA: Messi lett a 2023-as esztendő legjobbja, brazil „ollózásért” járt a Puskás-díj

Lionel Messi vehette át a 2023-as esztendő legjobb férfi játékosának járó díjat a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) hétfő esti gáláján. Az argentin aranylabdás klasszis Erling Haalanddal holtversenyben 48 ponttal zárta a szavazást, de a norvég végül második lett, mert a szövetségi kapitányok közül kevesebben voksoltak rá az első helyen. A harmadik helyen Kylian Mbappé végzett 35 ponttal.

Ők voltak a 2023-as esztendő legjobbjai a FIFA-nál | Fotó: FIFA

Magyarország és Románia szövetségi kapitányai, Marco Rossi és Edward Iordănescu különben egyaránt Haalandot helyezte az első helyre. A trikolórok mesterének top hármasában nem is szerepelt Messi, hanem Mbappé és Victor Osimhen, a Nápoly nigériai támadója kapta a voksot a második, illetve harmadik pozícióban. Rossinál Haaland, Messi és Mbappé volt a sorrend, pont mint a magyar válogatott csapatkapitányánál. Szoboszlai Dominiknál. A román válogatott kapitánya, Nicolae Stanciu Messinek adta az 5 pontos első helyet Mbappé és Kevin De Bruyne előtt. Utóbbi neve különben a sajtó képviselőinek top 3-asában is megtalálható volt, úgy a magyarországi, mint a romániai média a második helyen rangsorolta, míg az élen Haaland, a harmadik pozícióban pedig a Nápoly grúz csatára, Kvara – azaz Khicha Kvaratskhelia – kapott szavazatot.

A hétfő esti londoni gálán adták át az elmúlt esztendő legszebb góljáért járó Puskás-díjat is. Ezt a brazil Guilherme Madruga, a brazil másodosztályban szereplő Botafogo játékosa kapta a Novorizontino elleni meccsen beollózott találatáért.

Az év legjobb női játékosának a spanyol aranylabdás középpályás Aitana Bonmatit választották, míg kapusoknak járó elismerés Edersoné (Manchester City), illetve Mary Earpsé (Manchester United) lett. A férfi, illetve női csapatok edzői közül Pep Guardiola és Sarina Wiegman kapták a díjat – utóbbi rekordot jelentő negyedik alkalommal lett az esztendő lejobb edzője a FIFA-nál. A szurkolói díj Hugo Daniel „Toto” Iniguezhez került, míg a fair-play díj Brazília válogatottjáé lett.

A FIFPRO férfi „álomcsapata”: Thibaut Courtois (belga, Real Madrid) – Rúben Dias (portugál, Manchester City), John Stones (angol, Manchester City), Kyle Walker (angol, Manchester City) – Jude Bellingham (angol, Borussia Dortmund/Real Madrid), Kevin de Bruyne (belga, Manchester City), Bernardo Silva (portugál, Manchester City) – Haaland (norvég, Manchester City), Vinícius Júnior (brazil, Real Madrid), Mbappé (francia, Paris Saint-Germain), Lionel Messi (argentin, PSG/Internacional Miami).

A FIFPRO női „állomcsapata”: Mary Earps (angol, Manchester United) – Lucy Bronze (angol, Barcelona), Olga Carmona (spanyol, Real Madrid), Alex Greenwood (angol, Manchester City) – Aitana Bonmati (spanyol, Barcelona), Ella Toone (angol, Manchester United), Keira Walsh (angol, Manchester City/Barcelona) – Lauren James (angol, Chelsea), Sam Kerr (ausztrál, Chelsea), Alex Morgan (amerikai, San Diego Wave), Alessia Russo (angol, Manchester United/Arsenal)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?