Erste Liga: rossz napjuk volt az erdélyi csapatoknak

Mindhárom erdélyi csapat elveszítette magyarországi túrájának első mérkőzését csütörtökön. A Csíkszeredai Sportklub kétgólos hátrányból kapott ki Székesfehérváron, a Gyergyói Hoki Klub a Ferencváros otthonában, a Brassó Miskolcon szenvedett vereséget.

Fehérvári Titánok – Csíkszeredai Sportklub 5-4

Két jó formában lévő csapat feszült egymásnak Székesfehérváron. A Sportklub mögött tízmeccses győzelmi sorozat állt, míg a Titánok a legutóbbi két mérkőzésén diadalmaskodott és került lépéselőnyben az őt üldöző Dunaújvárossal szemben.

Nyílt sisakos hokival indult a mérkőzés, amiből a Titánok jöttek ki jobban: a 2. perc elején Dudkin szép lövésével megszerezték a vezetést (1-0). A gól után időbe telt, míg belelendültek az erdélyiek. A harmad derekán Lundiné volt az első kisbüntetés, a hazai speciális egység jól vizsgázott, megőrizte az előnyt. Krasnican kiharcolta az első Titánok-fórt, majd kis híján a második gólt is megszerezte. A hajrára felpörögtek az események. A 18. percben Kuljas egyenlített (1-1), egy perccel később Péter Balázs tette bele az ütőjét Gecse távolijába, amivel már a vendégek vezettek (1-2). A slusszpoén a farmcsapaté volt: 17 másodperccel a dudaszó előtt Krasnican középről lőtt a hálóba, így döntetlennel mehettek pihenőre a csapatok (2-2).

Mingazov veszélyes lövésével indult a középső játékrész, majd szeredai helyzetek következtek, ott folytatták a csapatok, ahol előzőleg abbahagyták. Horváth Dominiknek jóval több dolga volt kollégájánál, de újabb gól nem esett. A 29. percben Kuljas szabálytalankodott, nem sokáig tartott a hazai emberelőny, egy rossz csere kiegyenlítette a létszámot. A 33. percben Gecse a kék vonalról pontosan célzott és visszavette a vezetést övéinek (2-3). A gól után Sofron lépett volna ki, csak szabálytalanul tudták megállítani. Az emberfórból tovább növelték előnyüket a székelyek. A 37. percben Stach balról közelebb lopta magát, majd pontos lövést küldött a hosszúba (2-4). A középső harmad egyértelmű vendégfölényt hozott, ami gólokban is megmutatkozott.Fotó: Fehérvári Titánok

A záró húsz perc elején főleg a mezőnyben gyűrték egymást a felek. A rutinosabb Csíkszereda annyit adott ki magából, amennyi az előny megtartásához kellett. A Titánok sokáig nem tudtak újítani, aztán a 48. percben Ambrus Csongor és Krasnican gólhelyzetig passzolgattak, bár betalálniuk nem sikerült, kiharcoltak egy emberelőnyt. Hamarosan Milam is követte társát a büntetőpadra, 1 perc 20 másodpercig 5 a 3 ellen támadhattak a fehérváriak. Kettős fórban Mayer alapvonali átadását a tisztán maradt Fekete vágta a hálóba (3-4). Stach nehezen viselte a történteket, addig protestált a játékvezetőknél, míg őt is kiküldték. Ezt a kettős előnyt is kihasználták a Titánok: szép korongjáratás után Dudkin egyenlített (4-4).

Tíz perccel a vége előtt újra nyílttá vált az összecsapás. Fordult a kocka, csíkszeredai emberelőny következett, amit kivédekezték Reiterék. Kitámadtak a vendégek, kontrázott a Fehérvár: 5 perccel a vége előtt Reiter tanári passza Ambrus Csongort találta üresen, aki gólig vitte a szólót (5-4). Sofron kapott kisbüntetést a Mingazov elleni szabálytalanságért, értékes perceket veszített ezzel a Sportklub. A Csíkszeredán a kapuslehozatal sem segített, a Titánok önfeláldozóan védekezve megőrizték előnyüket és a szezon egyik legnagyobb meglepetését okozva legyőzték esélyesebb ellenfelüket.

A Titánok sikerükkel újabb lépést tett a playoff-kvalifikáció elérése felé, hétfőn a brassóiakat látják vendégül. A Sportklub tízmeccses győzelmi sorozata véget ért, pénteken a MAC HKB otthonában kezdhet építeni újabb szériát.

Edzői értékelések:
Anatoli Bogdanov, Titánok: Sokkal többet értünk el ma, mint vártunk és reméltünk. A srácok nagyon jól játszottak, mit is mondhatnék még? Frissen kezdtünk, meg is szereztük a vezetést és talán egy kicsit passzívvá váltunk. Ha megnézzük az ellenfél keretét, kiváló együttesről van szó, erősebb ligában is megállnák a helyüket. A legjobbunkat adtuk és védekeztünk, nagyon jól kerültük el az előző meccsen szenvedett sok emberhátrányt. A harmadik harmadra, hát egy edző sok mindent mondhat az öltözőben, de a játékosokon múlik, hogy utasok lesznek csak, vagy harcosok. Ők ma a harcosok voltak, visszajöttünk a remekül kihasznált előnyöknek köszönhetően. A győztes gólunknál hideg vérű támadást vezettünk, először Reiter, majd Ambrus befejezése. Annyit tudtam mondani a játékosoknak a végén, hogy nincsenek szavaim. Az élet megy tovább, holnap megérdemelt szabadnapunk lesz, aztán pedig folytatjuk a felkészülést a következő kihívásra.
Enrico Rossi, Csíkszeredai Sportklub: Az első és második harmadban jól teljesítettünk, majd fegyelmezetlen hibáknak köszönhetően elveszítettük a meccset.

FTC-Telekom  Gyergyói Hoki Klub 4-2

Az FTC-Telekom a legutóbbi bajnoki mérkőzésen csak három sorral tudott felállni, de most ugyanúgy négy teljes sort tudott nevezni, mint a Gyergyói HK. A ferencvárosiak a meccs elején kibekkeltek egy emberhátrányt, majd a nyitó játékrész közepén McFadden lövése talán irányt váltott valakin Rinne előtt, mindenesetre a hazaiak megszerezték a vezetést. A harmad második felében is a ferencvárosiak próbálkoztak többet, de Rinne tartotta csapata egygólos hátrányát. A 33. percben Tóth Gergő egy pontos lövéssel megduplázta a zöld-fehérek előnyét, ám nem sokra rá Sylvestre szép cselek után szépített.

A második szünetre 3-1-es állással vonultak a csapatok, miután 46 másodperccel a dudaszó előtt Kóger éles szögből meglepte Rinnét. Az 54. percben Tóth Gergő lövésébe Roczanov talán beleért, Rinne tehetetlen volt. A gyergyóiak emberelőnyben válaszoltak, Haaranen nagy gólt lőtt. A végjátékban a vendégek lehozták a kapusukat, hiába. A ferencvárosiak szombaton az UTE otthonában vívnak rangadót. A GYHK ugyanazon a játéknapon Dunaújvárosban játszik.

DVTK Jegesmedvék – Brassói Corona 5-1

A DVTK Jegesmedvéknél az előző Erste Liga-meccshez képest hiányzott Hyvarinen, ellenben visszatért Parnham, Pecsét és Illés. A brassóiaknál Machala helyett Hunt lépett jégre. A miskolciak kihasználták a meccs első emberelőnyét, Wehrs lövésébe Elgestal ért bele finoman. A nyitó harmad folytatásában még kétszer támadhattak 5 a 4 ellen a hazaiak, a 18. percben Elgestal közelről meglőtte önmaga és a Jegesmedvék második gólját.

A játékrész végén Elgestal majdnem mesterhármasig jutott. A tripla a második felvonás 17. másodpercében összejött egy kijátszott akció végén. Két percre rá Hajnik is eredményes volt, a negyedik miskolci találat után Tőke helyére Polc érkezett a brassói kapuba. Nem sokkal később Valchar a támadó harmadba érve lőtt, meglepte Duscheket, így szépítettek a vendégek. A mérkőzés felénél Seto emberelőnyben kapuvasat lőtt. A záró játékrészben Hajnik betört a brassói kapu elé és egy sikeres fonáklövéssel 5-1-re módosította az állást. A DVTK Jegesmedvék vasárnap a Sportklubot fogadják. A brassóiak pénteken Debrecenben lépnek jégre.

További eredmény:
UNI Győr ETO HC - UTE 4-3 hosszabbítás után
Az Erste Liga élcsoportja:

Hely
Csapat
Meccs
GY
3p
GYH
2p
VH
1p
V
0p
Gólok
GD
%
Pont
1.
SC Csíkszereda
36
25
3
3
5
176:96
80
77,8
84
2.
UTE
35
17
9
3
6
109:67
42
68,6
72
3.
Gyergyói HK
33
21
4
0
8
140:98
42
71,7
71
4.
FTC-Telekom
34
21
2
3
8
111:68
43
68,6
70
5.
Corona Brassó
36
19
0
3
14
135:115
20
55,6
60
6.
MAC HKB Újbuda
33
15
2
5
11
118:104
14
54,5
54

Kapcsolódók

Kimaradt?