Eb-selejtező: Svájc botlását kihasználva az élre ugrott Románia

Fotó: AgerpresAndorra leiskolázásával hálálta meg a Nemzeti Aréna lelátóin ülő 21 ezer gyermek biztatását a román labdarúgó-válogatott, amely Svájc botlását is kihasználva az I jelű Európa bajnoki selejtezőcsoport élére ugrott.

Úgy futott ki a bukaresti nemzeti Aréna gyepére vasárnap este a román labdarúgó válogatott, hogy tudták, egy esetleges Andorra elleni győzelemmel megelőzik Svájcot, és az I jelű Európa bajnoki selejtezőcsoport élére ugrik.

Történt ugyanis, hogy egy korábbi összecsapáson a kantonok országának válogatottja St. Gallenben 3-3-as döntetlent játszott Fehéroroszországgal.

Edward Iordanescu tanítványai nem számíthattak a szokásos biztatásra a lelátóról, ugyanis a „Koszovó-affér” miatt az UEFA zárt kapus büntetést szabott ki a Román Labdarúgó Szövetségre (FRF), viszont engedélyezte, hogy 14 alatti gyerekek a helyszínen nézhessék meg a mérkőzést. Végül közel félház (21 723 gyerek) jött össze, így a hangulatra nem lehetett panasz.

A trikolórok óriási győzelmi kényszerrel futottak ki a pályára, hiszen Andorra elleni semmilyen mnás eredmény nem lett volna elfogadható, és novemberrel két pokoli nehéz összecsapás – Izrael és Svájc – maradt.

Edward Iordănescu öt helyen is megváltoztatta kezdőjét a döntetlennel zárult belaruszok elleni mérkőzéshez képest, bekerült a CFR-es Daniel Birligea, valamint Olvidiu Morutan és Ianis Hagi is.

A vendégek l védekeztek a találkozó első 20 percében, de aztán a 23. Minutumban a csapatkapitányi karszalagot is viselő Nicolae Stanciu szabadrúgásból előnyhöz juttatta a trikolórokat. Szünetig még két újabb román gólnak örülhettek a gyerekek, előbb a 28. percben Ianis Hagi, majd a 44. percben – büntetőből  - Razvan Marin is betalált. A találkozó utolsó gólját Florinel Coman szerezte, ezzel már az 50.  percben beállítva a 4-0-s végeredményt.

Bár a román válogatott Svájc botlását kihasználva előrelépett az I-csoport első helyére a továbbjutás kérdése nem dőlt el. A 16 pontos trikolórok mögött 1 pontos lemaradással állnak az eggyel kevesebb mérkőzést lejátszó svájciak, de számolni kell a háború miatt két elhalasztott mérkőzéssel rendelkező Izraellel is. A román válogatott novemberben épp ezzel a két csapattal ellen kell(ene) pályára lépjen.

1. Románia              8             4             4             0             13 – 4    16
2. Svájc                     7             4             3             0             20 – 8    15
3. Izrael                    6             3             2             1             7 – 7         11
4. Koszovó              7             1             4             2             8 – 8        7
5. Fehéroroszország 8        1             3             4             7 – 14         6
6. Andorra                  8             0             2             6             3 – 17    2

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?