EURO-2000: "Jó lenne nem rontani az örökmérlegen" - kiküldött tudósítónktól

Mint pénteki cikkünkben írtuk, a labdarúgó Európa-bajnokság „halálcsoportjában” szereplő Magyarországnak egyetlen ellenféllel, a világbajnok Franciaországgal szemben van pozitív örökmérlege: összesen 22 alkalommal csapott össze a két válogatott, – két döntetlen mellett – tizenkétszer a magyarok, míg nyolcszor a franciák ünnepelhettek győzelmet. „Jó lenne ezen a mérlegen nem rontani, ha már javítani nem tudunk” – fogalmazta meg kódolt tippjét egy magyar szurkoló a szombaton délután 16 órakor kezdődő magyar-francia mérkőzés előtt.

A mérkőzésre, a Portugália elleni találkozóhoz hasonlóan, szurkolói vonulást szervezett a Carpathian Brigade. A közel 10 ezer fős tömeg helyi idő szerint 12 órakor indult el a Hősök teréről a stadion felé. Változás keddhez képest "csupán" annyi volt, hogy félórával a magyar tábor után a franciák - kissé módosított útvonalon - ugyancsak felvonultak a stadion felé. A szerző felvételei

A teltházas Puskás Arénában ott lesz a Maszol munkatársa is, aki percről percre számol be a mérkőzésről.

15:20

Innen közvetítjük a meccset

Felvezetőnket az alábbi fotóval zárjuk, amelyen megmutatjuk a Maszol akkreditált tudósítójának munkaasztalát a Puskás Aréna sajtópáholyában. A 67 ezer férőhelyes stadion harmadik karéjának központi részén található médiaszektorban a Maszol jobb oldalán a Radio France, bal oldalán pedig a BBC Radio munkatársa dolgozik.

Hamarosan kezdünk!

 

15:15

Mindkét csapat már a pályán

Kevéssel 15 óra után a francia válogatott futott ki elsőként a Puskás Aréna gyepére, érkezésüket a magyar tábor füttykoncertje kísérte. A magyar játékosokat hihetetlen óvációval fogadta a lassan lassan megtelő lelátó.

Időjárási előrejelzések szerint Budapesten 33 Celsius fok lesz a mérkőzés kezdetekor, ezért kiemelt jelentőségű lesz mindkét csapat számára, hogy kellőképppen tudjanak hidratálni a játékosok.   

15:09

Ki van/volt jobb sorozatban?

Didier Dechamps együttese idén mind az öt meccsét megnyerte, a legutóbbi nyolc találkozóján nem kapott ki (7 diadal, 1 iksz), legutóbb tavaly november 11-én haza pályán a finnektől szenvedett vereséget. Az előző 21 mérkőzéséből 17-en győzni tudott.

A Portugáliától elszenvedett vereséggel a magyar válogatott tizenegy mérkőzéses veretlenségi sorozatot zárt le. 

15:04

Háromszor több francia érkezett Budapestre

Míg a portugálokat csupán 2 ezer, addig a franciákat előreláthatóan mintegy 6 ezer szurkoló kísérte el Budapestre. A galloknak így is nehéz dolguk lesz hallatni hangjukat a Puskás Arénában, ugyanis az EURO-2020  egyetlen telházas stadionjában tízszeres túlerőben lesz a magyar tábor. 

15:00

Változott a koreográfia

Míg a protugálok ellen egy hatalmas élőképpel készült a magyar kemény mag, addig most, a világbajnok franciák ellen magyar zászlótengerben úszik a baloldali kapu mögötti lelátó. 

14:44

Megkaptuk a kezdőcsapatokat

A két szövetségi kapitány, Marco Rossi és Didier Deschamps kijelölte a kezdőcsapatokat.

MAGYARORSZÁG: Gulácsi – Botka, Orbán, Szalai A. – Nego, Nagy Á., Kleinheisler, Schäfer, Fiola – Szalai Á., Sallai. Szövetségi kapitány:    Marco Rossi

FRANCIAORSZÁG: Lloris – Pavard, Varane, Kimpembe, Digne – Pogba, Kanté, Rabiot – Benzema, Griezmann, Mbappé. Szövetségi kapitány: Didier Deschamps. 

14:40

Az erdélyiek most sem maradtak távol

A tömegben több felől is feltűntek a székely zászlóval vonulót.

Ez a kisebb baráti társaság Székelykeresztúrról érkezett.   

14:30

Az írek és a németek is velünk tartanak

Nem csupán magyar és francia szurkolókkal találkozott munkatársunk Budapesten. Már a metróban megakadt a szeme két, ír mezt viselő fiatalemberen. Paul és Colin Prágában dolgoznak informatikusként és erre a meccsre rándultak át a magyar fővárosba. Kamera előtt mindketten azt nyilatkozták, hogy a magyaroknak szurkólnak, de szerintünk inkább... az íreknek.

A magyar szurkolói vonulásban elvegyülten egy másik, számunkra értelmezhetetlenebb társasággal, németekkel is összefutottuk. Tudvalevő, hogy a Nationalelf lesz a magyar válogatott következő ellenfele az F-csoport utolsó fordulójában, és a németek ma este Münchenben a címvédő Portugáliával játszanak. Érdeklődésünkre előbb megpróbálták elpoénkodni a választ, "rossz vonatra ültünk", de aztán elárulták, azért váltottak jegyet a Puskás Arénába, mert a müncheni Allianz Arena húsz százalékos kihasználtsága mellett esélyük se lett volna bejutni a német-portugálra.  

14:28

Indul a magyar menet

Romániai idő szerint 13 órakor indult el a Hősök teréről a szurkolói menet. A gyülekezőt egy izlandi tapsorkánnal tették emlékezetessé.

14:19

Nem értik a trianonozást

Kollégánknak minden franciatudását össze kellett szednie, hogy elmagyarázza ennek az észak-franciaországi Dunkerque-ből érkező baráti társaságnak, hogy miért trianonoznak a Műcsarnok lépcsőin a magyar szurkolók. Meresztették a szeműket, húzogatták a vállukat, amikor a magyar történelem egyik legfájóbb eseményét próbálta elmagyarázni. A végén ugyan kiböktek egy "Oh, oui, oui"-t, de nagyon félszájjal, látszott, hogy fogalmuk sincs a dologról. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?