BL: továbbjutott a Chelsea és a MU is a legjobb 16 közé

Két angol csapat, a címvédő Chelsea és a Manchester United biztosította be továbbjutását a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjébe kedd este.

E-csoport

A Bayern München 2–1-re legyőzte a Dinamo Kijevet a Bajnokok Ligája csoportkörének 5. fordulójában, ezzel biztossá vált, hogy az élen végez az E-csoportban. A bajorok lengyel gólgyárosa, Robert Lewandowski már a kijevi mérkőzés elején megcsillogtatta zsenialitását, amikor ollózós mozdulattal betalált.

Nem akart kimaradni a sorból Kingsley Coman sem: az első játékrész elején a francia támadó is gólt szerzett úgy, hogy a hozzá érkező passzt Thomas Müller okosan átugrotta, becsapva a kijeviek védelmét. A Dinamo szépítő gólja a 70. percben esett, utána az ukránoknak még volt egy pár gólszerzési lehetőségük, de a tartalékosan felálló Bayern tartani tudta az eredményt.

A csoport másik összecsapásán az FC Barcelona, immáron Xavi vezetésével gól nélküli döntetlen játszott odahaza a Benfica ellen. A döntetlennel a portugálok kerültek lépéselőnybe: a Benfica a már kiesett Dinamo Kijevet fogadja az utolsó fordulóban, a Barcelonának jó eséllyel nyernie kell majd Münchenben ahhoz, hogy kvalifikálja magát az egyenes kieséses szakaszba.

E-csoport, eredmények

  • FC Barcelona (spanyol)–Benfica (portugál) 0–0
  • Dinamo Kijev (ukrán)–Bayern München (német 1–2

1. Bayern München 5            5             –         –                 19–3           15
2. Barcelona              5             2             1             2             2–6             7
3. Benfica                  5             1             2             2             5–9             5
4. Dinamo Kijev        5             –             1             4             1–9             1

F-csoport

Villareal-Manchester United összecsapás elején úgy tűnt, a spanyolok fogják megszerezni a három pontot, mert gyakran beszorították ellenfelüket, és az MU-nak szinte lövése sem volt. Kapusa viszont annál inkább, mert David de Gea nagyon jó napot fogott ki, és több szenzációs védést is bemutatott.

A félidei gól nélküli állás sokáig a második félidőben sem változott, sőt a meccs képe sem. A hazaiak támadtak, az MU szenvedett, Ronaldónak momentumai sem voltak, és bár azzal, hogy a második félidő közepe táján bejött Bruno Fernandes, mindjárt több fantázia látszott a vendégek támadójátékában.

A 78. percben aztán teljesen megfordult a játék képe. Rulli meggondolatlan passza meglepte Capouét, akitől Fred elvette a labdát, azonnal passzolta Cristiano Ronaldónak, aki 16 méterről a jobb alsóba emelt. Ez az ajándék felbátorította az MU-t. A hátralévő percekben az addig gyengélkedő vendégek egymás után dolgozták ki a helyzeteiket, és a legvégén még Jadon Sancho is betalált. Ezzel eldőlt, hogy a Manchester United továbbjutott a csoportjából, a Villarreal viszont még gondban lehet, mert az Atalanta nem fogja olcsón adni a bőrét az utolsó fordulóban.

Annak megfelelően kezdett az Atalanta, hogy tudta, a Young Boys elleni győzelmével nagy lépést tehet a továbbjutás felé, mivel a tabellán maga mögé utasítaná a Manchester Unitedtől otthon kikapó Villarrealt, és a spanyolok elleni hazai mérkőzésükön egy döntetlen is elég lenne a sikerhez.

Már a 10. percben megszerezte a vezetést a bergamóiaknak Duván Zapata, aki rákontrázott az elmúlt idénybeli nagyszerű BL-teljesítményére, hiszen már most eggyel több gólban vett részt (2 gól, 3 assziszt). Nem adta fel azonban a svájci gárda, s kitartása egyenlítést eredményezett az első játékrész végén, még úgy is, hogy a találatra hosszas huzavona után adták áldásukat a VAR szobában. Szegény embert még az ág is húzza – gondolhatták az Atalanata drukkerei. Nem elég, hogy kapituláltak, még az egyik legjobbjukat, a Chelsea-től igazolt Davide Zappacostát is le kellett cserélni a szünetben, mivel az olasz védő egy ütközés után megsérült.

Sokáig mégsem kellett szomorkodniuk az olaszoknak, hiszen védő létére hatalmas gólt akasztott José Luis Palomino – újfent vezetést szerzett az Atalanta. De a hajrában tótágast állt minden. Előbb Vincent Sierro egyenlített, majd Silvan Hefti bombagólja révén a Young Boys ragadta magához a vezetést, csakhogy még erre is volt válasza Luis Murielnek, aki szabadrúgásból talált be.

A hatgólos döntetlennek a Villarreal lehet a legnagyobb nyertese, de a Young Boys fanatikusai így is büszkén lobogtatták zászlóikat a berni Wankdorf Stadion tribünjein, mivel tudták, csapatuk hatalmas tettet hajtott végre.

F-csoport, eredmények

  • Villarreal (spanyol)–Manchester United (angol) 0–2 (C. Ronaldo 78., Sancho 90.)
  • Young Boys (svájci)–Atalanta (olasz) 3–3 (Siebatcheu 39., Sierro 80., Hefti 84., ill. D. Zapata 10., Palomino 51., Muriel 88.)

1. Manchester United                 5      3             1             1             10–7      10
2. Villarreal                                   5      2             1             2             9–7        7
3. Atalanta                                   5       1             3             1             10–10    6
4. Young Boys                             5       1             1             3             6–11      4

G-csoport

Nagy esélyt szalasztott el a Salzburg Lillie-ben, hiszen győzelme esetén biztosította volna helyét a nyolcaddöntőben. A francia bajnok a 31. percben szerzett vezetést, a kanadai válogatott támadó, Jonathan David öt méterről talált a kapuba – mint kiderült, ez volt a győztes gól is.

A csoport másik találkozóján Joan Jordán fejesével vezetett a Sevilla a Wolfsburg ellen. Sokáig úgy tűnt – a csoport másik mérkőzéshez hasonlóan –, itt is egy gólt dönt, Rafa Mir azonban nem így gondolta, és a 97. percben bebiztosította a házigazda győzelmét.

Az utolsó körben Wolfsburg–Lille és Salzburg–Sevilla mérkőzéseket rendeznek.

G-csoport, eredmények

  • Lille (francia)–Salzburg (osztrák) 1–0 (J. David 31.)
  • Sevilla (spanyol)–Wolfsburg (német) 2–0 (Jordán 13., Mir 90+7.)

1. Lille                 5             2             2             1             4–3        8
2. Salzburg        5             2             1             2             7–6        7
3. Sevilla            5             1             3             1             5–4        6
4. Wolfsburg    5              1             2             2             4–7        5

H-csoport

Ha volt is kérdés a Juventus londoni vendégjátékával kapcsolatban, akkor az az, hogy a londoniak első gólja előtt Antonio Rüdiger kezét is érintette-e a labda, és ha igen, akkor vajon csak a jobb felkarját/vállát, ami így az új iránymutatások alapján – ha a rövid ujjú mez vonala feletti résszel találkozik a labda – nem volt szabálytalan. Akár így, akár úgy, Szrdan Jovanovics megadta, a VAR-szoba pedig helyben hagyta a lepattanót a keresztléc alá vágó Trevoh Chalobah gólját (1–0).

A Juventus a folytatásban sem tudott felpörögni, és a szünetről is a Chelsea jött vissza „élesebben”. Meg is lett az eredménye: Hakim Zijes beadása után Matthijs de Ligt épp Reece James elé csúsztatta a labdát, a jobbhátvéd pedig 8 méterről a hosszú alsóba vágta – a mérkőzésen egyébként kifejezetten jól védő Wojciech Szczesnynek esélye sem volt a hárításra... Ahogyan két perccel később sem, amikor sakk-mattig játszott akció végén Callum Hudson-Odoi vette be a kapuját, szűk egyórányi játék alatt háromgólosra növelve a hazai előnyt. Nem mellékesen londoniak mindhárom gólját saját akadémiájukon nevelkedő játékos szerezte (3–0).

A torinóiak egészen a 82. percig képtelenek voltak eltalálni Édouard Mendy kapuját – a szenegáli kapus viszont nem jött zavarba Dejan Kulusevski léc alá tartó bombájától, szögletre tolta.

A hosszabbításban a csereként beálló, sérülésből visszatérő Timo Werner állította be a végeredményt (4–0). Sikerével a Chelsea a csoport élére állt, és biztosította helyét a legjobb tizenhat között.

A csoport másik mérkőzésén a meccs előtt sereghajtó Malmö a Zenitet fogadta, mégpedig azzal a szándékkal, hogy győznie kell ahhoz, hogy a csoport harmadik helyére még legyen – legalábbis matematikai – esélye. Ennek szellemében az első fél órához közeledve a svédek a dán Sören Rieks találatával megszerezték a vezetést, mégpedig mutatós akció végén. A második játékrészben aztán a vendégek nagy erőket mozgattak meg az egyenlítés érdekében, de úgy tűnt, semmi sem sikerülhet számukra, hiszen az 52. percben Artyom Dzjuba büntetőt hibázott. Hiába volt többet az oroszoknál a labda, lőttek többet kapura, sehogy sem akart az egyenlítés összejönni, ráadásul a 86. percben Dmitrij Csisztyakov megkapta a második sárgáját, s a hozzá járó pirosat – minden a felé mutatott, hogy életben maradnak a malmői esélyek a 3. helyre.

A ráadásban azonban hosszas videózás végén újabb büntetőhöz jutott a Zenit, és ezt Jaroszlav Rakickij már nem rontotta el. A Malmö az utolsó forduló után befejezi az európai kupaszereplést erre az idényre, a Zenit pedig biztosan az El-ben folytatja tavasszal. 1–1

H-csoport, eredmények

  • Malmö (svéd)–Zenit (orosz) 1–1 (Rieks 28., ill. Rakickij 90+2. – 11-esből)
  • Chelsea (angol)–Juventus (olasz) 4–0 (Chalobah 25., R. James 56., Hudson-Odoi 58., Werner 90+5.)

1. Chelsea       5         4             –             1             10–1      12
2. Juventus     5         4             –             1             9–6       12
3. Zenit           5          1             1             3             7–7        4
4. Malmö        5          –             1             4             1–13      1

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?