Az ötödik nyolcezreséről beszélt Kolozsváron Varga Csaba hegymászó

A szerző felvételeVarga Csaba foglalkozását tekintve építész, ám szenvedélye a hegymászás, amely hobbi lassan „életcéllá” vált számára. 2009-ben mászta meg az első „komolyabb” hegyet, a Tien-san hegységbeli 7010 méter magas Hán Tengrit. Tavaly októberben pedig sikerült meghódítania az ötödik 8000 méternél magasabb hegycsúcsot, ezzel ő lett a legtöbb nyolcezres csúcsot pótlólagos oxigén és magashegyi teherhordók segítsége nélkül elérő, élő magyar hegymászó. Erről az élményéről mesélt az Érted Talks vendégeként.

Közel két év után ismét sikerült személyesen megszervezni az Érted Talks beszélgetést, amelynek idei első meghívottja Varga Csaba nagyváradi hegymászó volt. A hegymászónak a világ tizennégy 8000-es csúcsa közül sikerült már ötöt megmásznia, pótlólagos oxigén és teherhordók segítsége nélkül, önerőből. Mint mondja, szerinte ez az igazi kihívás, hiszen oxigénpalackkal olyan, mintha a test „egy burokban élne”, 8000 méter helyett pedig, mintha csak 6000 méter magasban lenne. A kisegítők pedig nála szóba sem jöhetnek, saját erőből akar feljutni a csúcsokra, így tényleg csak a legszükségesebbeket viszi magával. Általában 25-30 kilós hátizsákkal indul, de a csomag nagy részét az utolsó táborhelyen hagyja, a csúcsra induláskor pedig csak 5-10 kilós csomagot visz magával, csak a legszükségesebbekkel. Ilyenkor alig eszik, napi egyszer általában, inkább nagy kalóriatartalmú porleveseket.

A Mount Everest megmászása nem sikerült

Varga Csaba arról is beszélt, hogy 2020-ban akarta megmászni a legmagasabb hegyet a Földön, a Himalája hegységben található Mount Everestet. Mint mondja, ekkor a koronavírus járvány miatt nem indulhatott el az expedícióra, így 2021 tavaszán próbálkozott újra. Sikeresen el is jutott a 2-es táborba, ám a nagyon nagy szél és a rossz időjárás miatt nem indulhatott fel a csúcsra, hiszen, mint mondta, a 15 km/h-s, hegymászáshoz ideális szélfújás helyett 50-60 km/h-val fújt a szél, ami nagyon veszélyes lett volna. Amikor már egy hete ült a 2-es táborban, és egyetlen nap sem indulhatott el, már azon is gondolkozott, hogy oxigénpalackkal induljon neki az útnak, ám, miután egy éjszaka lavina zúdult a táborhelyre, beszakítva nagyon sok sátrat, úgy döntött, lemondja az expedíciót, és 2021 májusában hazatért.

Ám nem bírt sokáig otthon maradni, két hét után a következő expedíciót kezdte tervezgetni, és szeptember 12-én elindult Nepálba, egy hirtelen jött ötlet által vezérelve, hogy megmássza a helyiek által csak „fehér hegynek” ismert Dhaulagirit, a hetedik legmagasabb hegyet a világon, 8167 méter magasságával. A hegymászó szeptember 17-én érte el a Dhaulagiri 4750 méteren fekvő alaptáborát, és szeptember 28-án kezdte meg a csúcstámadást, a 3-mas táborból, szeptember 30-án indult a csúcs felé, amelyet 11 óra mászás után ért el.

Mint mondta, ez volt az ötödik 8000-res csúcsa, az expedíció pedig egy „hirtelen” ötlet volt, nem tervezte évekig, mint az előzőket, ám az Everest sikertelensége után a Dhaulagiri „visszaadta a reményt”, hogy érdemes még ezt csinálnia.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?