Atlétikai vb: kalapácsvetésben született az első magyar érem

Halász Bence bronzérmet szerzett, míg a szám világbajnoka a kanadai Ethan Katzberg lett, írja a Nemzeti Sport.

Halász Bence rögtön az első kísérletére 80,82-t dobott – idei legjobbja –, és ezzel az élre állt. Bár harmadikra 81.02-t, egyéni csúcsot ért el, ezt később elvették – a visszajátszások alapján jogosan. A második kísérlete érvénytelen volt. Nem sokkal később kiderült, hogy a legelső 80,82-es kísérletét megóvták… Ilyen körülmények között Halásznak nem volt egyszerű tovább koncentrálnia, de a negyedik kísérlete 80.59 lett, így biztossá vált, hogy ha el is veszik az első dobását, akkor is a második helyen marad.Halász Bence | Fotó: MTI/Derencsényi István

Közben Wojciech Nowicki 80.83-at dobott, ezzel egyetlen centivel átvette a vezetést. Majd az ötödik sorozatban jött a kanadai Ethan Katzberg, és 81.25-tel élre tört. Majd Nowicki 81.02-vel a második helyre jött fel. Halász nem tudott javítani.

Az utolsó sorozatban Halász kilépett, Nowicki sem tudott javítani, így hatalmas meglepetésre Katzberg – aki hatodikra 81.11-et ért el – szerezte meg a világbajnoki címet.

A nézők sportszerűségét pedig mi sem bizonyítja jobban, mint hogy ütemes tapssal szurkoltak a már bajnok Katzberg utolsó kísérleténél, aki erősítette a statisztikát, és a tizenegyedik férfi kalapácsvető lett a vb-k történetében, aki megnyerte a selejtező után a döntőt is. Akkora tapsot és ovációt azonban senki sem kapott, mint a bronzérmes Halász Bence, aki fantasztikus versenynap végén megszerezte a magyar küldöttség első érmét a budapesti világbajnokságon.

Kapcsolódók

Kimaradt?