Atlétikai vb: a spanyoloké lett az első aranyérem

A 20 kilométeres gyaloglást a kétszeres Európa-bajnok spanyol Álvaro Martín nyerte meg, ráadással világcsúccsal.

A közeledő vihar miatt el kellett halasztani a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság első versenyszámának a rajtját, írja a Nemzeti Sport. A szervezőbizottság a nemzetközi szövetség szakembereivel együtt úgy döntött, a férfi 20 kilométeres gyaloglás 8:50-re kiírt startját 10:50-re csúsztatja.Fotó: MTI/Derencsényi István

A felhőszakadás azonban nem vonult el az halasztott startig, s a 28 országból érkezett 50 gyaloglónak esőben kellett nekivágniuk a 20 kilométernek az Andrássy úton oda-vissza haladva. A világranglista negyedik helyén jegyzett japán klasszis, Ikeda Koki gyorsan magához ragadta a kezdeményezést, és az eső dacára óriási tempót diktált, öt kilométer megtétele után 8, 10 kilométert követően 15 másodperccel húzott el a mezőnytől. Ám a tokiói olimpia és a legutóbbi vb ezüstérmese „túlvállalta” magát, mert 14 kilométerhez közeledve egyre lassult, s a versenytáv felénél még csak a 6. helyen jegyzett spanyol Álvaro Martín átvette tőle a vezetést 15 kilométernél.

A 2018-as berlini és a 2022-es müncheni Európa-bajnokság 20 kilométeres számában is aranyérmet nyerő Martín a 17. kilométerre 8 másodperces előnyt alakított ki, a táv csaknem háromnegyedéig vezető Ikeda egyre csúszott vissza, már csak hatodikként haladt. A 29 éves spanyol japán riválisával ellentétben tökéletesen osztotta be az erejét, és 1:17:32 órás, új világbajnoki csúccsal nyert a szintén jól hajrázó svéd Perseus Karlström és a brazil Caio Bonfim előtt.

Kapcsolódók

Kimaradt?