„A székelyek elfoglalták Bukarestet”

Előjött a román sportsajtó székelyfóbiája az U19-es és felnőtt labdarúgó Román Kupa-döntők alkalmával: a bukaresti újságírók többet foglalkoztak a székely zászlóval és a székely himnusszal, mint azzal, hogy mi történt a pályán.

A székelyföldi labdarúgás történetében arany betűkkel íródik be 2022. május 19., ugyanis – mint írtuk - ezen a napon a bukaresti Rapid stadionjában lejátszott U19-es és felnőtt Román Kupa döntője után székelyföldi csapat emelhette magasba a trófeát. Az ifiknél „lejátszott ügy” volt a székely győzelem, ugyanis a fináléban az FK Csíkszereda és a Sepsi OSK csapott össze. A délutáni órákban a Székelyföldről érkező drukkerek hangjától volt hangos a Giulești stadion, a csíkszeredai és sepsiszentgyörgyi szurkolók egymástól alig pár méterre biztatták kedvenceiket. A mérkőzés során többször is „összehangoltak”, egymásnak válaszolgatva adták meg a testvéri alaphangot. Az általános jókedvet az FK gólja sem zavarta meg, a táborok sportszerűen biztatták kedvenceiket. Az 1-0-s csíki győzelem után az FK játékosai örömtáncot jártak, a Sepsi focisták magukba roskadva terültek el a gyepen, de pár perc múlva már összeölelkezve – székely zászlóval – álltak fel a két táborral szemben és énekelték el a székely himnuszt.

Csak erre várt a bukaresti sportsajtó: alig pár perccel később már meg is jelent az első hír a gsp.ro-n arról, hogy a Rapid stadionban a székely himnuszt énekelték a szurkolók és a játékosok. Külön kiemelték, hogy bezzeg, amikor a mérkőzés előtt a román himnusz csendült fel a stadionban, akkor csak három játékos tette szívére a kezét.  

Az U19-es kupadöntő megadta az alaphangot az esti Sepsi OSK–FC Voluntari döntőre. Helyszíni beszámolók szerint a mintegy 3000 fős székelyföldi tábort rendkívül alapos motozásnak vetették alá, kifejezetten a székely zászlót keresték és tiltották ki a stadionból. A Román Labdarúgó Szövetség (FRF) a román nemzeti érzületet meglovagolva egy bukaresti kórust szerződtetett le a román himnusz eléneklésére, és nem tartjuk elképzelhetetlennek, hogy szándékosság is volt abban, hogy az általános gyakorlattól eltérve a román himnusz összes szakaszát elénekeltették velük. A több perces műsorral egy idő után már mindenki – a FRF vezetőségét beleértve – úgy volt a stadionban, hogy „valahogy csak elmúlik”, „kibírjuk”. Ugyanakkor a nyilvánvaló provokáció elérte célját, hiszen a kupadöntőre Magyarországról érkezett ultrák rendkívül sportszerűtlenül, tiszteletlenül hátat fordítottak a játéktérnek a román himnusz alatt. A bukaresti média egyes képviselői azonnal elővették vitriolos pennáikat és a teljes székelyföldi tábort hazaárulással vádolták meg. Szerencsére voltak józanabb kommentátorok is, akik észrevették és jelezték, hogy a csapat színeit viselő Székely Légió nem közösködött az első sorban álló fekete pólósokkal.

Ugyancsak a végeérhetetlen román himnusszal kapcsolatban Niczuly Rolandot, a Sepsi OSK egyetlen magyar nemzetiségű játékosát is célkeresztbe vették. Neki azt rótták fel, hogy ellentétben román nemzetiségű csapattársaival, miért nem tette szívére a kezét a himnusz alatt. „Így éreztem helyesnek” – jött Niczuly válasza.  

A Sepsi OSK Marius Ștefănescu két góljával 2-1-re megnyerte a Román Kupát, a trófea felemelése után a tábor – természetesen – elénekelte a játékosoknak és a csapatot elkísérő népes vezetőségnek a székely himnuszt. Természetesen.

A mérkőzés visszhangjához tartozik, hogy a bukaresti sajtó „megtalálta” a Nemzeti Sport helyszíni tudósítójának cikkét, a rendkívül alapos és minden részletre kiterjedő tudósításból kiragadták azokat a hangulati elemeket, amelyekkel a székelyellenes hangulatot tudták szítani olvasóikban. A ProSport, a Gazeta Sporturilor és a Libertatea is címbe kiemelte azt, a Nemzeti Sport cikkében csak egy soros megjegyzésként szereplő mondatot, hogy a „székelyek elfoglalták Bukarestet”.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?