A sportminisztérium birtokába került a bukaresti Diadalív-stadion

Több hete tartó szembefeszülést zárt le (?) Novák Károly Eduárd ifjúsági és sportminiszter azzal, hogy kedden az általa vezetett tárca nevében átvette bukaresti Diadalív-stadiont (Arcul de Triumf) az Országos Befektetési Ügynökségtől (CNI).

???????? / ???????? ???????? Am semnat astăzi documentele de preluare a Stadionului “Arcul de Triumf”. Este un moment important și îmi...

Közzétette: Eduard Novak – 2021. február 9., kedd

Az ünnepélyes aláírást követő sajtótájékoztatón Novák Károly Eduárd tisztázta azokat a vádakat, amelyeket a Román Rögbi Szövetség (FRR) vezetői, valamint rögbisport képviselői megfogalmaztak vele szemben. A tárcavezetőt azért támadták a rögbisek, mert nem adott kizárólagos használati jogot a sportág hagyományos otthonának számító stadionra.

„Gyönyörű létesítményről van szó, amely bármelyik nyugat-európai országban is megállná a helyét. A Fejlesztési Minisztériummal aláírt protokollum értelmében a stadion az ifjúsági és sportminisztérium tulajdonába került. Nekünk pedig elsődleges célunk, hogy olyan projekteket valósítsunk meg, amely minden sportág és az összes sportoló érdekeit szolgálják” – fogalmazott Novák Károly Eduárd. 

Mi áll a vita hátterében?

Novák Károly Eduárd szerint a rögbisport képviselőit és a sportág szerelmeseit félrevezeti a FRR, amely nem volt képes egy „épkézláb tervezettel” előállni a stadiont illetően, csak követelőzik annál a minisztériumnál, amelytől a támogatást kapja. A tárcavezető emlékeztetett, hogy a 8000 férőhelyes Diadalív-stadion a 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság egyik edzőpályájaként készült el, hasonlóképpel az új Steaua stadionhoz.

A mintegy 40 millió eurós befektetést az állami költségvetésből finanszírozták a CNI-n keresztül, de érkezett uniós támogatás is a megvalósításához. „Nem lehet egy ilyen kaliberű befektetést egyetlen szövetség kizárólagos adminisztrálásába adni. Nem hiszem, hogy a rögbi szerelmeseinek az a fontos, hogy ki tartja fenn a stadiont, hanem az, hogy a játékosok, a román válogatott a lehető legjobb körülmények között készülhessen és játszhasson” – fogalmazott Novák.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Hozzátette: személyesen tett ígéretet a FRR vezetőinek és a rögbitársadalom képviselőinek, hogy a létesítményt ingyen használhatják. Viszont továbbra sem kapott egy elfogadható ajánlatot a szövetségtől, még egy edzéstervet és egy eseménynaptárt sem küldtek az általa vezetett tárcához. 

A Diadalív Stadion több mint nyolcezer férőhelyes, akadálymentesített, az edzőtermek mellett pedig konferenciatermet, sajtószobát, sportorvosi központot, múzeumot, szállodát is kialakítottak.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?