banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_nwQSwVIi_GOOGLE_728x90.gif
banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

A német sajtó leszedte a keresztvizet a Nationalelfről

A hazai válogatott gyenge teljesítményét emelték ki a német sajtó csütörtöki kommentárjai a magyar válogatottal játszott Európa-bajnoki csoportmérkőzésről.

A legnagyobb példányszámú napilap, a Bild a szerda esti, müncheni 2-2-es döntetlenről szóló írásában úgy fogalmazott: "továbbjutottunk, de senki nem tudja, hogy miért". A válogatott a 2018-as világbajnokságon címvédőként már a csoportkörben kiesett, ezúttal pedig egy "felfoghatatlanul drámai Eb-estén" csak "egy hajszállal úszta meg az újabb totális felsülést" - írták.

A legnagyobb hírmagazin, a Der Spiegel a hírportálján közölt kommentárjában ugyancsak azt emelte ki, hogy Joachim Löw szövetségi kapitány csapata az utolsó percekben menekült meg a kieséstől. Az együttes az Eb harmadik mérkőzésén "a harmadik arcát mutatta", Franciaország ellen "bátortalanul", Portugália ellen "bravúrosan", a "derekasan helytálló magyarok ellen pedig "tanácstalanul és ötletek nélkül" futballozott.

A Die Welt című lap kommentárja szerint a nemzeti válogatott ritka nagy szerencsével kerülte el a kiesést, és a magyarok elleni mérkőzés "elsősorban a gyengeségeit mutatta meg". A csapatból hiányzik az állandóság, a támadások minőségében hatalmas az ingadozás, a védelem túlságosan sebezhető. "Három mérkőzésen öt kapott gól, nulla mérkőzés kapott gól nélkül - ez a csoportkör sokatmondó mérlege" - írták. A többi között kifejtették, hogy Joachim Löw a Portugália ellen pályára küldött csapathoz képest rosszul alakította át a kezdő összeállítást, különösen a Thomas Müller helyett szerepeltetett Leroy Sané teljesítménye volt csalódást keltő. A cserék viszont jól sikerültek, főleg Leon Goretzka játszott meggyőzően. A 84. percben szerzett találata után a mérkőzés sok szurkoló számára legfontosabb gesztusát tette  - írta a Die Welt, felidézve, hogy a középpályás a kezeivel formált szívet mutatott "a magyar nézőknek, akik egy része homofób dalokat üvöltött és a német himnusz alatt elfordult a pályától".

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című lap külön összeállítást is közölt a játékos gesztusáról "Goretzka szíve Magyarország ridegsége ellen" címmel, rámutatva, hogy a magyar szurkolók "egy kicsi, de hangos" részét "neonácikból" álló "csőcselék" teszi ki, és a válogatott sportoló a szeretet jelképét mutatta fel gyűlöletükkel szemben. A FAZ magáról a mérkőzésről szóló kommentárjában kiemelte, hogy Szalai Ádám 11. percben szerzett "szép találata" révén a német válogatott visszacsúszott a csoport negyedik, kieső helyére, és így "a megsemmisülés fenyegette a német focit". A csapat az első félidőben nem is tudott teljesen kiszabadulni a sokkhatás okozta bénultságból - tették hozzá.

A portugálok elleni mérkőzésen mutatott elszántságnak és a sok gólhelyzetnek "nyoma sem volt" a magyarok ellen, és "az elbizonytalanodott német csapat" az egyenlítéssel szerzett továbbjutási esélyt is azonnal eljátszotta. Végül csak az "utolsó erejét" mozgósítva sikerült elkerülni az utóbbi évek legnagyobb szabású kudarcát és egy "újabb megszégyenülést" - írta a FAZ.

banner_y97vR58b_970x250.png

Kapcsolódók

Kimaradt?