A magyar sportstratégiát tanulmányozza Novák Károly Eduárd

Több napos hivatalos látogatásra érkezett szerdán Budapestre Novák Károly Eduárd román ifjúsági és sportminiszter, hogy a magyar partnerekkel való egyeztetések révén tanulmányozni tudja a magyar sportstratégiát.

„Egy jó sportstratégia egy nemzet fejlődésének alapja, hiszen a sport az összetartásra, tiszteletre, csapatmunkára, egészséges életre nevel” – írta közösségi oldalára Novák Károly Eduárd román ifjúsági és sportminiszter ahhoz a fotógalériához, amelyben arról számol be, hogy több napos hivatalos budapesti látogatásra érkezett.

Az RMDSZ-es tárcavezető által vezetett delegációt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Zsigmond Barna Pál, a Magyar Országgyűlés Magyar-Román Baráti Tagozat elnöke fogadta.

„ Habár az elmúlt években az ország eredményei nem a legjobbak, Romániának rengeteg tehetséges sportolója, rengeteg értékes embere van, azonban meg kell határoznunk azt a módot, azt az utat, amely nem engedi, hogy ezek a tehetségek elvesszenek, hanem támogatja őket a fejlődésben. Az Országos Sportstratégia kidolgozásában hatalmas inspiráció azoknak az országoknak a stratégiája, ahol az elmúlt években látványos a fejlődés, ilyen például Magyarország is” – fogalmazott Novák Károly Eduárd.

Hozzátette, a következő napokban több találkozója is lesz, ahol „megnézzük azokat a jó példákat, amelyeket átemelhetünk a saját stratégiánkba”.

A tárcavezető ezt követően ismertette Magyarország sportstratégiájának három fő pillérét:

  1. minden gyerek naponta egy órát sportoljon az iskolában
  2. minél több sportegyesület létrehozása, nemcsak a nagyvárosokban, hanem vidéken is, hogy a fiataloknak iskola után is lehetősége legyen a tömegsportra, hogy minél több sportot kipróbálhasson. Ugyanakkor az is fontos szempont volt, hogy ezeket az egyesületeket a helyi vállalkozások direkt támogathatják adójuk bizonyos részének átutalásával, így a támogatás helyben marad
  3. minél több korszerű sportlétesítmény építése, amely európai és világszintű eseményeknek adhat helyet és ahol a közösség és a sport találkozik, ahol a fiatal generáció példaképekre talál.

„Régen Magyarország és Románia egyazon úton járt, azonban ezelőtt 20 évvel ezek az utak elváltak, azonban meg kell találnunk azt a módot, ahogyan ismét együtt tudunk működni, hiszen közösen kamatoztatni tudjuk értékeinket, tehetségünket. A román-magyar együttműködésben pedig nemcsak az erdélyi magyarok képezik a hidat, hanem minden tehetséges sportoló: Magyarországon Marian Cozma ma már nemzeti hős, nincs olyan ember, aki ne ismerné Nadia Comăneci nevét” – írta a csíkszeredai paralimpiai bajnok.

A Miniszterelnöki Hivatalban tartott egyeztetés után Nován Károly az Országházba is ellátogatott, ahol Németh Zsolt, a Magyar Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnökével egyeztetett a romániai és magyarországi sportágak helyzetéről. „Érintettük többek között a futball, a kézilabda, a jégkorong, a torna, a küzdősportok és a kerékpározás helyzetét, az együttműködési lehetőségeket. Rengeteg hasznos észrevétel elhangzott, köszönöm szépen ezeket. Köszönöm ugyanakkor a felajánlott segítséget, hálás vagyok, hogy számíthatunk önökre a romániai sport fellendítésében!” – fogalmazott Novák Károly Eduárd ifjúsági és sportminiszter.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?