A Nemzeti Vágta egy országimázs-fesztivál, összehozza a határon belüli és túli magyarságot

A Nemzeti Vágta nem teljesen lovas verseny, hanem egy országimázs-fesztivál, amely összehozza a határon belüli és túli magyarságot. A lovas sport, a lovaglás egy feltörekvő sport, ennek egyik „zászlóshajója" a Nemzeti Vágta - mondta el Szotyori Nagy Kristóf versenyigazgató hétfőn az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában.

A 16. Nemzeti Vágta döntőjét vasárnap este a Szilvásváradi Lipicai Lovasközpontban Tóth Tamara, Kecskemét lovasa nyerte Galaxy nevű lovával. A 2023 leggyorsabb lovasa címet elnyerő Tóth Tamara, Bács-Kiskun vármegye versenyzője a Nemzeti Vágta vándordíját, egy 1848-as huszárszablyát, valamint egy herendi Hadik-huszár szobrot és az Arany Sarkantyú-díjat vehette át az ünnepélyes díjátadón. Galaxy nevű lova hátára győzelmi takarót terítettek.

Tóth Tamara, Bács-Kiskun vármegye versenyzője, a 16. Nemzeti Vágta győztese | Fotó: MTI/Komka Péter

Szotyori Nagy Kristóf felidézte, a Nemzeti Vágta egyik fő mottója a kezdetektől fogva a huszárság bemutatása volt, amelyet a mai kor gyermekei már nem nagyon ismernek. Így ezt különböző bemutatókkal, csatajelenetekkel, „modern köntösben" mutatják meg: ilyen volt a Nemzeti Lovas Díszegység, a Honvéd Huszár Díszegység és a Készenléti Rendőrség lovasainak közös bemutatója az idei szilvásváradi eseményen. 

A Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában elmondta, hogy a 16. alkalommal megrendezett Nemzeti Vágta volt az első olyan verseny, ahol sportszerűen, lókímélő módon zajlottak az események. „Kicsit új volt a pálya, kicsit más volt, de azt gondolom, nagyon jól vizsgázott Szilvásvárad" - hangsúlyozta a versenyigazgató. Az idei helyszín kiválasztásában több szempont is közrejátszott. Mint mondta, elsősorban azért esett a választás Szilvásváradra, mert a magyar turizmusnak és a magyar lovas életnek az egy központja. Az infrastrukturális lehetőségeknek köszönhetően egy olyan pálya épülhetett fel Szilvásváradon, amelyet a Nemzeti Vágta megkíván - tette hozzá.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?