Férfi kézi Eb: a román játékvezetőkön ment el a spanyol meccs?

Mint arról élő szöveges helyszíni tudósításunkban beszámoltunk, a magyar férfi kézilabda-válogatott 25-27-re kikapott hétfőn Spanyolország legjobbjaitól a horvátországi Európa-bajnokság második mérkőzésén. A meccs után nem csak magukat hibáztatták Lékaiék. Joggal?

Mindenekelőtt nézzük meg az egyik szóban forgó jelenetet, kiküldött munkatársunk a helyszínen rögzítette a mérkőzés utolsó percét. 

Már a lefújás után látszik, hogy Lékai Máté kérdőre vonja a meccset levezető román játékvezetői párost - Sorin-Laurenţiu Dinu és Constantin Din - akik az összecsapás utolsó öt percében két magyar játékost, előbb Lékait, majd Ligetvári Patrikot is kiállítják.

„Nem tudom, biztos újra kellene nézni még egyszer a mérkőzést, de egyszerűen hihetetlen volt, hogy az utolsó öt percben két kétperces büntetést is kaptunk – kezdte Lékai. – Miért nem nézték vissza ezeket a helyzeteket videón? Amikor Guardiola megsérült az első félidőben, hosszasan videóztak, a végén, a sorsdöntő pillanatokban pedig nem voltak hajlandóak megnézni ezeket a szituációkat. Ha rendelkezésre áll ez a technológia, miért nem használják? Ezért vezették be a videobírót, nem?”

„Lehet, hogy két percet értek az esetek, a meccs hevében nem tudtam jól megítélni, de legalább megnézték volna még egyszer, hogy megbizonyosodjanak róla. Azért meg tudnak büntetni ezer euróra, hogy rossz színű ruhát veszek fel, ezt meg nem nézik vissza. Nem tart sok ideig, ugyanakkor meccset eldöntő momentumról lehet szó. Tudjuk, hogy meg kell nyernünk a következő meccset ahhoz, hogy továbbjussunk a következő körbe, de most még nem tudok foglalkozni vele, mert nagyon ideges vagyok.”

Lékai Máté vélemélnyével szembesítettük Ljubomir Vranjest, a magyar válogatott szövetségi kapitányát is, aki egyetértett játékosával abban, hogy könnyelműség volt a Dinu-Din-páros részéről nem igénybe venni a videóbírót abban a kiélezett helyzetben. Amikor arról kérdeztük, hogy sportdiplomáciai szempontból szerencsés volt-e az EHF döntése, hogy román bírókat küldött a magyar-spanyol összecsapásra, akkor Vranjes kitérő választ adott. 

A közel háromezer fős magyar tábornak egyértelmű volt a véleménye, a Dinu-Din-párost biztonsági embereknek kellett kimenekíteniük a csarnokból. 

Kapcsolódók

Kimaradt?