Vizes vb: Milák Kristóf a nap magyar hőse

A budapesti vizes világbajnokság péntek délutáni úszóprogramjának egyetlen döntőjében érdekelt magyar sportoló: Bernek Péter 200 méter háton jutott be a fináléba. A Duna Arénát viszont egy 17 éves magyar fiú, Milák Kristóf hozta tűzbe, aki példaképét, Cseh Lászlót is legyőzve ismét megjavította az ifjúsági világcsúcsot. 

Meglepetés női 100 gyorson

A svéd Sarah Sjöström pár nappal ezelőtt Budapesten javította meg a világcsúcsot 100 méter gyorson és a döntőben is villámrajtot vett. A skandináv úszót a falnál verte meg az amerikai Simone Manuel. A bronzérmet a dán Pernille Blume nyakába akasztják majd.

Orosz győzelem 200 méter háton

Az orosz Jevgenyij Rilov 150 méterig világcsúcsidőn belül úszott a 200 méteres hátúszás döntőjében. A végére kicsit elfáradt, de előnye így is elegendő volt ahhoz, hogy maga mögé utasítsa két tengerentúli riválisát, Ryan Murphy-t és Jacob Pebley-t. 

Bernek Péter 7. helyen fordult az utolsó hosszra, és óriási hajrával egy helyet lépett előre. Sokkal fontosabb viszont, hogy két tizeddel megjavította saját országos csúcsát. "A közönség nagyon sokat segített, nagy motivációt jelentett, hogy a családom és a barátaim a lelátón voltak – ilyen még nem fordult elő. Csak azt sajnálom, hogy édesapám ezt már nem érhette meg – de biztos vagyok benne, hogy fentről ő is nézett" - fogalmazott Bernek Péter.

Hosszú Katinka 7. idővel döntős 200 háton

A női 200 méteres hátúszás elődöntőjébe második legjobb idővel jutott be Hosszú Katinka, de az iszonyatosan erős mezőnyben csak a 4. helyen csapott célba elődöntőjében. A futamot az orosz Darija Jusztinova nyerte meg. A második junior világcsúccsal az amerikai Smith, a harmadik Kaylee McKeown.

"Nem így terveztem, de azért nagy kő esett le a szívemről - kezdte értékelését Hosszú. - Két tizeddel lassabb voltam, mint délelőtt, ami úszásban nem sok, de azt hittem, jobb időre leszek képes. A negyedik-ötödik hely a középdöntőben mindig rizikós, örülök, hogy végül azért csak összejött. Érdekes lesz majd a surranópályán úszni. Maradt még bennem holnapra" - tette hozzá.

Hosszút Burián követte, a 22 éves versenyző a második elődöntőben 2:08.65 perces idejével bő három tizeddel maradt el egyéni legjobbjától, így a futamban ötödik, összesítésben tizedik lett. "Nem volt rossz úszás, csak amiatt vagyok csalódott, mert ez az idő a riói olimpián és a kazanyi világbajnokságon is elég lett volna a döntőre" - mondta Burián.

A leggyorsabb versenyszám döntőjébe nem jutott magyar

A világbajnokság leggyorsabb versenyszámában, az 50 méteres férfi gyorsúszás döntőjében nem lesz képviselője a házigazda Magyarországnak, ugyanis Takács Krisztiánnak nem sikerült túllépnie saját képességeinek határain, és összesítésben csak a 15. helyen végzett. Első az amerikai Caeleb Dressel lett az orosz Vladimir Morozov és Benjamin Proud előtt.

"Veszítenivalóm nem volt, bónusz volt számomra ez az úszás, hogy a délutáni hangulatot is átélhettem" - mondta Takács, aki hozzátetette: délelőtthöz képest egy helyet lépett előre, az európaiak közül pedig a nyolcadik időt úszta. "Az éves teljesítmény alapján reális ez a helyezés." - jelentette ki.

Jefimova faképnél hagyott mindenkit 200 mellen

Julija Jefimova a női 200 méteres mellúszás döntőjében féltávig hagyta versenytársait vezetni, ekkor azonban olyan hajrába kezdett amivel állva hagyta a mezőnyt. Az ezüsöt az amerikai Bethany Galat, a bronzot a kínai Si Zsing Lin viheti majd haza.

Cseh és Milák is döntős 100 pillangón

Cseh Laci iszonyatos hajrával hozta be a féltávnál elúszni látszó döntős reményeket a 100 méteres pillangóúszás elődöntőjében. A 32 éves magyar sportoló 50 méternél még az utolsó helyen fordult, de a végén 2. helyen csapott célba.

"Örülök, hogy jobban ment, mint délelőtt, viszont megdöntötték az országos csúcsomat, úgyhogy fel van adva a lecke rendesen. Kristóf fantasztikusan úszott. - mondta Cseh, majd hozzátette, Milák a kezdésben erősebb nála. - Most nem a fiatalok próbálnak felzárkózni, hanem én rájuk, de mindenképpen jó, hogy ilyen erős pillangóúszók vannak itthon."

A másik elődöntőbe sorolt 17 éves Milák Kristóf a délelőtti előfutamban ifjúsági világcsúcsot úszott. A kölyök most még nagyobbat úszott, akkorát, amekkorát magyar sportoló ebben az úszásnemben még soha. Milák épp Cseh László országos csúcsát adta át a múltnak, de egyúttal saját - pár órával korábban felállított - ifjúsági világcsúcsát is megdöntötte. Milák - veterán honfitársához hasonlóan - nem kezdett túl jól, de aztán óriási tempót diktálva harmadiknak fordult, majd az amerikai Caeleb Remel Dresselre tapadva elképesztő, 50.77-es idővel csapott a célba.

"Nem jutott még el igazán az agyamig, én csak úsztam egyet" - mondta a szenzációs időt követően Milák, aki elárulta: bár most elfáradt, érez még tartalékokat az úszásában. "Mindenki megfogható valamikor, de nem ígérek semmit" - tette hozzá a szombati döntőre utalva.

 

 

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?