Laci, jó barátot választottál magadnak

Amikor Cseh László 2010 telén elment a Dél-Afrikai Köztársaságba edzőtáborozni, nem tudhatta, hogy ott rá egy 18 éves fiú úgy vár, mint a gyerekek a karácsonyi ajándékra.

Chad le Closnak hívták a kamaszt, és még megszólítani is félt az akkor már világszerte ismert Cseh Lacit. Aztán, ahogy teltek a napok, egyre többet úsztak egymás mellett, Chad és Laci elkezdtek beszélgetni, és kiderült mindkettejük számára, hogy talál a szó. Egyetlen baj volt/van: mindketten pillangó-specialisták, és tudvalevő, hogy két aranyat világversenyen csak elvétve szoktak kiosztani.

A fiúk az utóbbi években megosztották a győzelmeket az utóbbi két világbajnokságon, 2013-ban le Clos, 2015-ben Cseh állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára. Igazán különleges a tavalyi riói olimpia volt, ahol a szingapúri Joseph Schooling mögött hármas holtversenyben Michael Phelps-szel nyertek ezüstérmet.

És így érkeztünk el Budapestre, a 2017-es vizes világbajnokságra. A 200 pillangó előfutamaiban, az elődöntőben is egyszerre ugrottak medencébe a fiúk, a forgatókönyv mindkét alkalommal ugyanaz volt: le Clos óriási rajtjának köszönhetően már az első métereken faképnél hagyta a mezőnyt, viszont az óriásit hajrázó Cseh Laci mindkétszer elsőként csapott célba.

A magyar fiú a második legjobb idővel kvalifikálta magát a döntőbe az idei világranglista-vezető Daija Szetó mögött. A döntőben is minden ugyanúgy indult, Chad „megszökött”, a mezőny üldözte, Cseh jött is iszonyatos sebességgel a végén, de a dél-afrikai ez ereje alkalommal kitartott és elsőként csapott célba.

Érdekes volt megfigyelni az első reakcióját: nem az volt, hogy felkapaszkodjon a sávelválasztó bójákra és önmagát ünnepeltesse, hanem bocsánatkérően összetette a kezét. Tudta, érezte, hogy most nem neki „kellett volna” győznie. Aztán természetesen volt ünneplés, de itt is tett egy nagyszerű gesztust azzal, hogy a hozzá közeledő Cseh Laci karját megragadta és a magasba emelte. A két fiú összeölelkezett, amit a medence szélén is megismételtek még egy párszor.

Ez eddig még - úgymond - beilleszthető volt az egészséges rivalizálások kategóriájába, a nagy sportolók között szokott kialakulni hasonló az évek során.

De a történet nem ért itt véget, ugyanis jó félórával az ünnepélyes eredményhirdetés után, amikor az önkéntesek szétosztották az est folyamán várható sajtótájékoztatók menetrendjét, feltűnt, hogy a szokásjogtól eltérően nem csak az aranyérmes dél-afrikai Chad Le Clos jelenik meg a 200 méteres pillangóúszás győztesének sajtótájékoztatóján, hanem az ezüstérmes Cseh László is.

 „Először 2010-ben találkoztam Lászlóval, edzőtáborozni jött akkor Dél-Afrikába. Hírből természetesen már ismertem ekkor. Az volt megkapó benne, hogy már nagy bajnokként érkezett, ugyanakkor rendkívül jól bánt velünk, fiatalokkal. Akkor még nagyon zöldfülű voltam. A viselkedése inspirált engem. Ahogy ő is mondja, fontos, hogy a versengést a medencében hagyjuk, azon kívül pedig jó barátok maradjunk. Én is csak azt mondhatom, hogy ha bárki legyőz a vízben, akkor az legyen ő” – „vallott” a dél-afrikai fiú.

„Nagyon boldog vagyok, hogy ilyen közönség előtt versenyezhetek, fantasztikusak a magyar szurkolók. Kicsit úgy éreztem korábban, nem vagyok olyan jó, de mindenki azt mondta, hogy meg tudom csinálni. Nagyon örülök az ezüstéremnek, és hogy itt ülhetek Chad mellett, aki nagy bajnok” – viszonozta a bókot Cseh László. Hozzátette: a a vízben riválisok, de a medencén kívül nem. „Képzeljék csak el: ha beugrasz a medencébe, a legjobb akarsz lenni, mindenki így van ezzel. Szerintem nagyon fontos, hogy ne utáld a riválisaidat” – fogalmazott 32 éves bölcsességével Cseh László.

Chad le Clos nagyon szimpatikus jelenség, akit még szerethetőbbé tesz az, ahogy a szüleihez viszonyul. A pódiumon is, az sajtótájékoztatón is  a könnyeivel küszködött, amikor meglátta a – szó szoros értelmében – bőgő édesanyját és édesapját. Egy adott pillanatban viccesen ki is szólt az érzelmein uralkodni nem képes Bert le Closnak, hogy „apa, hagyd már abba a sírást”. Mire az apukája még jobban elkezdett sírni. Amire Chadnek is gombóc formálódott a torkában.

Szóval, Laci, jó barátot választottál magadnak.

A sajtótájékoztató után a magyar média lerohanta Cseh Lászlót, akinek a nyugodtsága egy perc alatt átterjedt a hírre, idézhető kijelentésre vadászó újságírókra. Így aztán egy barátságos beszélgetés lett ebből a dzsemboriból. „Szakmázott” is egy kicsit, elismerte, hogy 200 pillangón a gyenge rajt miatt úszott el a győzelme.

Laci, kérj tanácsot a barátodtól, nála jobban talán világszerte senki sem tudja ezt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?