Meghalt Chuck Blazer, a FIFA-n belüli korrupciós botrány főszereplője

Chuck Blazer, a FIFA-n belüli korrupciós botrány főszereplőjének halálhírét a ügyvédje jelentette a sajtónak.

A New York Timesban is megjelent közleményben az áll: „hibáinak, amelyekért teljesen elismerte a felelősségét, nem szabad feledtetniük azt a jót, amelyet a nemzetközi labdarúgással tett”.

Blazert, aki korábban a FIFA végrehajtó bizottságának tagja volt, az etikai bizottság 2015-ben örökre eltiltotta a labdarúgástól, mert „központi szerepet” játszott a szervezetben kialakult „illegális kifizetések, vesztegetések és pénzmosás törvénytelen rendszerében”.

Blazer elismerte, hogy 2005 és 2010 között 11 millió dollár be nem jelentett jövedelemre tett szert. A korrupt amerikai sportvezető – aki korábban az észak- és közép-amerikai konföderáció (CONCACAF) második számú vezetője volt – beleegyezett, hogy szükség esetén a FIFA-tól kapott nyugdíjából vonják le az amerikai állammal szembeni tartozásait, kifizetett mintegy 2,5 millió dollár  bírságot, és a jövőre nézve is elfogadta további bírságok kifizetését. Blazer vádalkut kötött az ügyészséggel, és 2011-től kezdődően együttműködött a labdarúgást átható korrupció vizsgálatában. Cserébe együttműködéséért és azért, hogy bűnösnek vallotta magát az ellene emelt tíz vádpontban, az amerikai kormány megígérte, hogy jelentősen enyhíti a büntetését.

Kapcsolódók

Kimaradt?