FIFA-botrány: megszólalt Joseph Blatter is

Joseph Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöke üdvözli azt az amerikai és svájci hatóságok által vezetett nyomozást, amely a korrupcióval gyanúsított FIFA-tagok ellen irányul. Közben 11 FIFA-tag munkáját ideiglenes felfüggesztették.

Blatter szerdán, egy nappal a FIFA tisztújító kongresszusának megnyitója előtt jelezte, üdvözli az amerikai és svájci hatóságok nyomozását, amelynek keretében Zürichben letartóztatták a FIFA hét tisztviselőjét korrupció gyanújával. Hozzátette, együttműködnek a hatóságokkal.

A kongresszusra érkezett FIFA-tagok szállodájából szerdán hét tisztviselőt vittek el, akiket várhatóan hamarosan átadnak az amerikai hatóságoknak. Köztük van két alelnök, Jeffrey Webb, az észak- és közép-amerikai országok szövetségeit tömörítő CONCACAF 50 éves, kajmán-szigeteki vezetője és az uruguayi Eugenio Figueredo.

Rajtuk kívül a brazil José Maria Marin, a Costa Rica-i Eduardo Li, a nicaraguai Julio Rocha Ocha, a korábbi alelnök, a trinidadi Jack Warner, a brit Costas Takkas, a venezuelai Rafael Esquivel, a paraguayi Nicolás Leoz, az amerikai Chuck Blazer és a trinidadi Daryll Warner - Jack Warner fia - neve szerepel azon a listán, amely a FIFA etikai bizottsága által felfüggesztetteket tartalmazza.

Blatter az ötödik ciklusára készül, egyedüli kihívója Ali bin al-Husszein jordán herceg. A választásra a tervek szerint pénteken kerül sor Zürichben, de az európai szövetség (UEFA) - amely al-Husszeint támogatja - nem zárkózik el a bojkottól sem, ugyanakkor követeli a kongresszus elhalasztását.

Kapcsolódók

Kimaradt?