Magyar szálak is felbukkantak a FIFA-nyomozásban

Az FBI-nyomozóknak kényszerből súgó Chuck Blazer amerikai FIFA-tag magyar labdarúgó-vezetőkkel is össze akart hozni találkozót, az FBI pedig egy másik, svájci-magyar állampolgár iránt is érdeklődött - idézte fel a Népszabadság.

Magyar vonatkozású részletek is felbukkantak a FIFA-tagok ügyeivel kapcsolatos FBI-nyomozásban - közölte a Népszabadság. A lap felidézte, hogy az FBI kompromittáló tárgyalásokat és magánbeszélgetéseket hallgatott le Chuck Blazer amerikai FIFA-tag segítségével, akit adóelkerülésével kapcsolatban tudtak együttműködésre kényszeríteni. Blazer egy kulcstartóval rögzítette az ezeken a találkozókon elhangzottakat az elmúlt négy évben.

Ausztrál és brit lapok már novemberben írtak arról, hogy Blazer az amerikai hatóságok informátora és azt is megszellőztették, hogy a férfi a 2012-es londoni olimpiára utazva  találkozókat próbált szervezni orosz, ausztrál, amerikai és magyar labdarúgó vezetőkkel.

Arról nem szólnak a hírek, hogy Blazer végül találkozott-e a meg nem nevezett magyar labdarúgó-szövetségi vezetővel, de tény, hogy az FBI érdeklődött egy ilyen beszélgetés lehetséges tartalma iránt - tette hozzá a lap.

Még egy magyar szála van az ügynek: az FBI érdeklődést mutatott a svájci-magyar kettős állampolgárságú Peter Hargitay iránt. Az ügyvéd, filmproducer és PR-szakértő az utóbbi években Blatter FIFA-elnök közeli munkatársa volt. Hargitayt az 1990-es években Miamiban kokaincsempészettel vádolták, hét hónapot töltött börtönben, végül felmentették.

1997-ben a magyar hatóságok is kérték kiadatását, ezt azonban az Egyesült Államok megtagadta. Hargitay a Guardiannek nyilatkozva elismerte, hogy találkozott Blazerrel, de ezt azzal magyarázta, hogy az FBI számára nyilván mindenki érdekes volt, aki Blatterrel dolgozott. Nem tudom, mi az ördöggel járulhattam volna hozzá a dologhoz – védekezett a Népszabadság szerint arra hivatkozva, hogy a vizsgálat tárgyát képező időben nem volt köze a futballhoz.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?