Újabb négy évig Joseph Blatter a FIFA elnöke

Újabb négy évre Joseph Blatter lett a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöke, mivel kihívója, Ali bin al-Husszein jordán herceg a választás második fordulója előtt visszalépett a szervezet Zürichben zajló 65. kongresszusán.

Az első kör eredménytelenül zárult, mivel a 209 tagország küldöttétől egyik jelölt sem kapta meg a szavazatok kétharmadát, azaz legalább 140 voksot.

A 206 érvényes szavazatból 133 az ötödik ciklusára pályázó svájci sportvezetőt, 73 pedig Ali bin al-Husszeint támogatta. Utóbbi ezt követően az eredmények ismeretében visszalépett az újabb fordulótól, melyben már az egyszerű többség is elég lett volna a sikerhez.

Al-Husszein visszalépésekor külön köszönetet mondott azoknak, akik "elég bátrak voltak ahhoz", hogy őt támogassák. Blatter először szintén köszönetet mondott, hogy ismét bizalmat kapott, majd gratulált ellenfelének, aki szerinte nagyon jó eredményt ért el.

"Nem vagyok tökéletes"

"Nem vagyok tökéletes, senki sem az, de jó munkát fogunk végezni együtt, ebben biztos vagyok. A ciklusom végén egy erős, jó FIFA-t adok majd át az utódomnak" - ígérte meg a 79 éves FIFA-elnök, aki azt is kijelentette, hogy szervezeti problémákkal küzd a FIFA, ezért reformokra van szükség, például több nő kell a vezetésébe. Attól viszont elzárkózott, hogy "hozzányúljanak" a felnőtt világbajnoksághoz, mivel indoklása szerint az "túl fontos".

Blatter 1998. június 8-a óta a FIFA elnöke, 2002-ben, 2007-ben és 2011-ben is újraválasztották. Munkásságát rengeteg kritika érte amiatt, hogy irányítása alatt elhatalmasodott a korrupció a szervezeten belül. Ennek újabb bizonyítéka az, hogy szerdán hét FIFA-tisztviselőt őrizetbe vettek. Jerome Valcke főtitkár bejelentette, hogy jövőre Mexikóvárosban lesz a FIFA kongresszusa, míg 2017-ben Kuala Lumpurban, ahol majd döntenek a 2026-os világbajnokság helyszínéről.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?