banner_MpsidwSE_970x250_Haromszek.jpg
banner_3lV7MYIa_300X250_Haromszek.jpg

Kézilabda-vb: döntősök a szabadkártyás norvégok

A norvég férfi kézilabda-válogatott hosszabbítás után 28:25-re legyőzte az Európa-bajnoki bronzérmes horvát csapatot a franciaországi világbajnokság második, pénteki elődöntőjében, Párizsban.

A negyeddöntőben a magyarokat búcsúztató norvégok a kilencedik perc elején szerezték első góljukat, ezt kihasználva a határozottabban kézilabdázó horvátok háromgólos előnyt alakítottak ki. Ez után a skandinávok öt perc alatt hatszor voltak eredményesek, fordítottak, és mivel egyre gyorsabban és pontosabban játszottak, a 26. percben már ők vezettek három találattal (8–11).

A második felvonásban még a korábbinál is szorosabban alakult az állás, a keményebben védekező horvátok a 19. perc után ismét megszerezték a vezetést (16–15), és amikor emberhátrányból is betaláltak, öt perccel a rendes játékidő vége előtt újra két góllal jobban álltak.

Az utolsó öt percben csak a norvégok dobtak gólt (22–22), de egy időntúli hétméteressel eldönthette volna a továbbjutást a horvát válogatott, de Zlatko Horvat lövését Torbjörn Bergerud kivédte, így hosszabbítás következett.

A ráadás elején létszámfölényben ismét elléptek a horvátok , a rövid szünet után azonban megint a norvégok vezettek, majd 105 másodperccel a vége előtt emberelőnybe kerültek. A skandinávok kihasználták a nagy lehetőséget, 28-25-re győztek, így szabadkártyás csapatként (a pótselejtezőt elveszítették Szlovéniával szemben) bekerültek a fináléba.

A mezőny legeredményesebb játékosaként a horvát Zlatko Horvat és a norvég Bjarte Myrhol egyaránt hat gólt szerzett, a meccs legjobbjának pedig Bergerud kapust választották.

A norvégok a legnagyobb sikerüket érték el a döntőbe kerüléssel, eddigi legjobb eredményük a tavalyi Európa-bajnoki negyedik helyezés volt, világbajnokságon pedig az 1958-as hatodik hely. A vasárnapi, párizsi fináléban a címvédő és házigazda francia csapat lesz az ellenfelük.

Kapcsolódók

Kimaradt?