A Dakar történetének legnehezebb kiadásáról tért haza Gyenes Emánuel

Tortával fogadták Szatmárnémetiben kollégái Gyenes Emánuelt, a Dakar-rali motoros versenyzőjét, aki idén tizedik alkalommal vett részt a világ leghíresebb raliversenyén.

A 17. helyen végzett motoros szerint a 2017-es Dakar volt történetének eddigi legrosszabb és legnehezebb kiadása. A szervezési problémák mellett számára a legkellemetlenebb perceket nem a nehéz terep, hanem a változó időjárási viszonyok okozták, amikor egyik nap a hideg esőben, sárban, másnap pedig a 40 fokos hőségben kellett motoroznia.

Gyenes „Mani” megköszönte kollégáinak és mecénásainak a kitartó szurkolást és az odaadó támogatást, majd egy kisebb élménybeszámolót tartott, ahol felelevenítette a Dakar legkülönlegesebb pillanatait. Később sajtótájékoztatón beszélt az idei tapasztalatairól.

„Az idei Dakar számomra meglehetősen nehéz volt, nehezen teltek a napok. Este 9-10 óra környékén fekszünk le, reggel pedig 4 órakor már cseng az ébresztő. Amúgy maga a verseny ebben az évben nem volt a legjobb számomra, de erre nem csak én panaszkodtam, hanem más versenyző is. Nagyon sok eső és sár volt, amire ugyan a szervezők fel voltak készülve, de ezeket csak úgy lehetett orvosolni, hogy kivesznek vagy lerövidítenek szakaszokat. Ez pedig azzal jár, hogy mi aszfalton kell megtegyük azokat a távokat, 400-500 kilométert, ami ilyen szakaszon esőben nem a legkellemesebb. Sokat fáztam ebben az évben, de nem csak én, az összes motoros. Összességében persze jó Dakar volt, amennyiben a helyezésemet nézzük, a büntetésemmel együtt” – mondta a szatmári versenyző.

A pályák nehezek voltak a mért szakaszokon, de azokat jobban szerették a versenyzők, mert változatosabban teltek az utak, egyrészt a versenyszellem és a koncentráltság miatt, másrészt nincs sebességkorlátozás, 140-150 km/h sebességgel lehet haladni, továbbá az is fontos szempont volt, hogy a versenyzők az egyenetlen terepen kevésbé fáznak.

Gyenes idén eddigi egyik legjobb Dakar-helyezését érte el, bár szeretette volna legalább a 15. helyet megszerezni, egy szabálytalannak minősült tankolás miatt egyórást büntetést róttak ki rá, a Honda csapattal egyetemben, mivel Joan Bereddat lefényképezték, hogy rossz helyen tankol. Bár a csapat fellebbezett, ezt nem fogadták el a szervezők, így lecsúsztak az első és második helyről.

„Teljesen jól indultak a Dakar első napjai, tudtam mi vár rám Argentínában, jól teljesítettem a távot, majd elértem a bolíviai határhoz. Az előző esti gyűlésen úgy értettem, hogy tankolhatunk Argentína és Bolívia között, de ezt szabálytalannak ítélték a szervezők, ezért büntetést kaptam. Ez az első hét negyedik napján történt, amelyet már másnap a pihenőnapon kaptam. A második hétre ezért már úgy készültem fel, hogy ezt most egy kicsit jobban meg kell nyomni, hogy a 29. helyről próbáljak feljebb jönni. Akkor úgy számoltam, hogy körülbelül a 22. helyet megszerezhetem, de végül a 17. lettem” – mondta Mani.

Jövőre is indulna a Dakaron

Gyenes Emánuel 2007-ben indult először a Dakaron, bár tavaly a 14. helyen végzett, a mostani eredménnyel is elégedett, hiszen a 167 motoros versenyzőből a legjobbak között zárta a megmérettetést.

A sajtótájékoztatón a jövőbeli terveiről is beszélt, a magyar bajnokságon mindenképpen szeretne részt venni, mivel ott 2016-ban bajnoki címet szerzett enduro és endurocrossban. Továbbá a Red Bull Romaniacs-on indulna immáron 14. alkalommal , illetve az International Six Days Enduro versenyen is kipróbálná magát – utóbbit idén Franciaországban szervezik. Ami viszont a legfontosabb, hogy a 2018-as Dakaron is részt vegyen, amelyre már májusban el kell kezdeni nevezni.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?