Abplanalp: Miklós Edit gyorsan tud felejteni

Edzője, Stefan Abplanalp szerint Miklós Edit egyik legnagyobb erénye, hogy gyorsan tud felejteni, amire most vélhetően szüksége is lesz vasárnapi, súlyosnak tűnő térdsérülést követően.

„Nagyon jó mentalitású versenyző, igazi maximalista. Nagyon értékes tulajdonsága, hogy hamar felejt, azaz nem marad benne, ha hibázik. Ugyanúgy maximális figyelemmel teljesíti a pálya hátralévő részét, és megpróbálja visszanyerni az esetlegesen elvesztett időt. A következő alkalommal pedig szinte biztosan nem követi el ugyanazt a bakit" – nyilatkozta az MTI-nek a svájci szakember még a vasárnap reggeli hivatalos lesikló edzést megelőzően, amelyen a csíkszeredai születésű síző hatalmasat bukott, és komoly térdsérülést szenvedett.

„Először a technikát kell csiszolni. Utána meg kell tanítani ezt alkalmazni, majd a versenyen alkalmazni. Végül ezt kihasználva győzni kell megtanítani a versenyzőt. Most ebben az utolsó fázisban járunk Edittel" - beszélt a közös munkáról a korábban az amerikai Lindsey Vonn csapatában, illetve a svájci válogatottnál is dolgozó tréner.

Abplanalp saját bevallása szerint nagy hangsúlyt fektet versenyzője mentális felkészítésére. December közepétől a mostani világkupaversenyig egy hónapos szünet volt a gyors szakágakban, de sikerült elérnie, hogy Wengenben egy férfi Európa Kupa-futamon az olimpiai hetedik Miklós Edit előversenyző legyen. Ezt azzal indokolta, hogy szerette volna fenntartani tanítványa versenyszellemét, illetve a svájci helyszínen csak férfiak szoktak versenyezni, azaz Miklós első nőként csúszott le hivatalos formában azon a pályán.

„Aki a wengeni pályát meg tudja síelni a legendás ugratóival és kanyarjaival, az bármelyik lesiklópályán képes nagyot alkotni. Ezt bizonyította be saját magának, ugyanis ő lett a leggyorsabb előversenyző, pedig társai mind férfiak voltak" - mondta.

Abplanalp maga jelentkezett a munkára, amikor megtudta, hogy a 28 éves magyar síző trénert keresett az előző szezon végén. Mint elárulta, mindig nagy potenciált látott a csíkszeredai születésű versenyzőben, egyúttal tetszett számára a kihívás, hogy Magyarországon sporttörténelmet írhat Miklós Edittel, ha sikerül világkupafutamon győznie, vagy akár világbajnokságon és olimpián érmet szereznie.

A lesikló világkupában három futamot követően 108 pontjával ötödik volt Miklós Edit, akinek saját bevallása szerint rengeteget fejlődött a technikája új mesterének köszönhetően. Vasárnap Altenmarkt-Zauchenseeben a szakág negyedik versenyének edzésén viszont súlyos térdsérülést szenvedett, és mentőhelikopterrel szállították a pongaui kórházba.

Miklós Edit Facebook-bejegyzésben üzent szurkolóinak:

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?