Pjongcsang 2018: az NHL-es sztárok jégre lépnének

Az észak-amerikai profi jégkorongliga sztárjai szeretnének jégre lépni a 2018-as pjongcsangi olimpián annak ellenére, hogy jelenleg nincs megállapodás a szereplésükről.

A szombaton kezdődő torontói világkupa előtti médianapon több világsztár is arról beszélt, hogy ott akar lenni a két év múlva esedékes ötkarikás játékokon. Az orosz Alekszandr Ovecskin – az NHL gólkirálya – hangsúlyozta, nem változott az álláspontja, ha az orosz szövetségi kapitány számít rá, akkor ott lesz Pjongcsangban.

A kanadai Jonathan Toews és az amerikai Patrick Kane, a 2010-ben, 2013-ban és 2015-ben Stanley Kupa-győztes Chicago Blackhawks alapemberei szerint is különleges élmény ott lenni az olimpián, nagyszerű érzés hazájukat képviselni, legyen az bármelyik nemzetközi torna.

A szlovén Anze Kopitar – aki 2012-ben és 2014-ben bajnok lett a Los Angeles Kingsszel – és a kanadai Steven Stamkos (Tampa Bay Lightning) elmondta: még egyetlen hokistól sem hallották, hogy nem akar menni az olimpiára.

A probléma, hogy az NHL-es klubvezetők szeretnének kompenzációt kapni elmaradt hasznukért a Nemzetközi Olimpiai Bizottságtól és a Nemzetközi Jégkorong Szövetségtől, amiért az alapszakasz közel két hétre leáll, ugyanakkor előfordulhat, hogy legértékesebb játékosaik megsérülnek az olimpián.

Ezen kívül az NHL a világkupát szeretné a sportág legnagyobb, legértékesebb tornájának, amelyet mostantól nem 12, hanem 4 évente rendeznék még. Előzetes kalkulációk szerint a mostani torontói vk 60 millió dolláros hasznot hoz, amiből egyenlő arányban részesülnek a játékosok és az NHL-es klubok.

Az NHL 1998 óta engedi el játékosait az olimpiára.

Kapcsolódók

Kimaradt?