Angol-kínai döntő lesz a sznúker-világbajnokságon

Kevesen múlott, hogy „kínai” világbajnoki döntő helyszíne legyen a sznúker szentélyének tartott Crucible színház. Végül azonban mégsem a hongkongi Marco Fu, hanem az angol Mark Selby csap össze Ding Junhui-jal a vasárnap kezdődő fináléban.

Nagyon szoros, fordulatokban gazdag mérkőzésen 17-15-re legyőzte szombat este az angol Mark Selby a hongkongi-kanadai Marco Fút a Sheffieldben zajló sznúker-világbajnokság második elődöntőjében. Előtte a torna legjobb formában játékosa, Ding Junhui 17-11-re diadalmaskodott a veterán skót Alan McManus fölött, bebiztosítva helyét a finálében.

A Selby-Fu összecsapás előtt így az is volt a tét, hogy összejön-e a „kínai” döntő a sportág szentélyének tartott Crucible színházban. Erre még nem volt precedens, sőt arra sem, hogy kínai játékos eljusson a fináléig a sznúker világbajnokságon.

A jelenlegi világelső angol végül el-elbizonytalanodó játékkal ugyan, de jobbnak bizonyult távol-keleti ellenfelénél. A mérkőzés végig nagyon kiegyensúlyozott volt, Selby legtöbb három frémmel vezetett (3-0 és 7-4), a félidő előtt pedig úgy tűnt, hogy Fu veszi át az irányítást (8-7). A két játékos fej-fej mellett haladt a végkifejletig. A 13 órás mérkőzés a harminckettedik frémben dőlt el: 15-15-ös állás után Selby átvette a vezetést, majd ismét nyerni tudott, beállítva a végeredményt. Ez a frém 76 percet tartott, ami a világbajnokság új rekordja.

A bukik a kínai sznúkerest tartják a döntő favoritjának, annak ellenére, hogy a kvalifikációkból érkezett a tornára, és nincs benne a top 16-ban. Ding Junhui azonban kétségkívül a torna legjobb formában lévő játékosa, a McManus elleni mérkőzésen még egy rekordot is beállított azzal, hogy hét száz pont fölötti bréket lökött egy világbajnoksági elődöntőben.

A jelenlegi világelső Mark Selby a 2014-es év világbajnoka. Ha a döntőben veszít, elveszíti első helyét a rangsorban a tavalyi vb-győztes Stuart Bingham javára. Ha nyer, nem csak elsőségét őrzi meg, hanem 330 ezer fonttal lesz gazdagabb a hétfő este véget érő, 18 győztes frémig tartó finálé végén.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?