Sznúker-vb: hatott a Crucible átka, máris búcsúzott a világbajnok

Csak két napja kezdődött, de máris egymást érik a meglepetések az angliai Sheffieldben zajló sznúker világbajnokságon.

A szezon legutolsó és legáhítottabb tornáján eddig egyetlen világbajnoknak sem sikerült megvédenie az előző évben szerzett világbajnoki címét. Az idén Stuart Binghamet érte utol a Crucible színház átka. A címvédő 9-10-re vesztett Ali Carter ellen, s így már nem a világranglista első helyén zárja az idei versenyidényt.

A Varázslónak becézett, 2005-ös világbajnok Shaun Murphyt is megállították az első körbe:, 8-10-re attól az Anthony McGilltől kapott ki, aki 2015-ben az akkor címvédő Mark Selbyt búcsúztatta a második körben.

Véglegesen visszavonult Steve Davis

A legnagyobb meglepetés azonban a játék egyik legnagyobbjának tartott hatszoros világbajnok Steve Davis visszavonulásának híre volt. Az 58 éves Davis 1978-ban vált profi sznúkerjátékossá, az idei világbajnokságra beteg édesapja kívánságát tejesítve jelentkezett, de nem jutott főtáblára, hiszen már az első kvalifikációs meccsét elvesztette.

Davis a visszavonulását bejelentő sajtótájékoztatón elárulta, hogy a mostani, Fergal O’Brien elleni, 10-4-re elvesztett meccs volt az egyetlen, amelyet édesapja hiányában játszott, aki 89 éves korában a hónap elején elhunyt.    

Steve Davis 30 alkalommal játszott a Crucible színházban, 1983-1990-ig vezette a világranglistát, 1988-ban a BBC Sports Az év személyisége elismeréssel illette, ő az egyetlen sznúkerjátékos, aki megkapta ezt a díjat. 2001-ben megkapta az OBE (Officer of the Most Excellence Order of the British Empire) kitüntetést, amely a mindenkori angol uralkodó által nyújtott elismerés, melyet civil személyeknek is adhat. Hat világbajnoki címe mellett harmincnyolc éves pályafutása alatt háromszor emelhette a magasba a Masters kupát.

Karrierje legcsodálatosabb meccsének a 2010-es John Higgins elleni világbajnoki nyolcaddöntőt említette, a legszebb pillanatának pedig azt, amikor az 1985-ös világbajnokság döntőjében Dennis Taylor ellen elrontott egy fekete golyót. Szerinte akkor a közönség reakciója ráébresztette, hogy a sznúker mennyire kedvelt játék. 

Eredmények első kör:

Stuart Bingham–Ali Carter 9-10

Stephen Maguire– Alan McManus 7-10

Shaun Murphy–Anthony McGill 8-10

Marco Fu–Peter Ebdon 10-2

A tornán május másodikán hirdetnek világbajnokot.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?