Ronnie O’Sullivan megtalálta a verhetetlenség receptjét

Vasárnap este Ronnie O’Sullivan megnyerte az egyik legrangosabb sznúkertornát, a Welsh Opent. A Neil Robertson elleni döntőben aratott győzelme eddigi idei teljesítményének a megkoronázása volt. A sznúkerzseni a legesélyesebb a 2016-os világbajnoki cím elnyerésére is.

Az angol Ronnie O’Sullivant minden idők legtehetségesebb sznúkeresének tartják. Idén negyven éves, 24 éve hivatásos játékos, és eddigi karrierjének hullámvölgyei azzal magyarázhatók, hogy adottságait nem mindig tudta olyan mentális állapottal párosítani, hogy legyőzhetetlen legyen.

Ám amikor ez sikerül neki, akkor  a gyorsasága miatt "A Rakétának" is nevezett ötszörös világbajnokot senki nem tudja megállítani, a nála jóval fiatalabbak sem. Márpedig fél éves szünet után idén Ronnie O’Sullivan úgy tért vissza a zöldposztós asztalhoz, hogy kivételes játéktudását rendkívüli fegyelmezettséggel ötvözte, és az eredmények nem maradtak el.

Januárban megnyerte Londonban a 2016-os Masterst, amelynek döntőjében 10-1-re alázta Barry Hawkinst, előtte pedig – ha nem is ekkora fölénnyel – a világbajnok Stuart Binghamot és a világranglista első helyezett Mark Selbyt verte.

Ezen a héten a Welsh Openen indult Cardiffban, ahol ismét a világ legjobbjai sorakoztak fel. Ronnie O’Sullivan játszi könnyedséggel jutott el a torna vasárnap esti döntőjéig, amelyen a fiatalabb generáció legnagyobb tehetségét, Neil Robertsont győzte le.

Pedig a finálét gyengén kezdte: az első szakasz végén az ausztrál 5-2-re vezetett a 9 nyertes frémig tartó mérkőzésen. Szünet után azonban egy másik Ronnie O’Sullivan állt az asztalhoz. Szilárdabban építette fel a brékjeit, ismét működni kezdtek a longshotjai, és mentálisan is felülmúlta ellenfelét: kevesebbet kockáztatott, jobban összpontosított, és a győzelmet is jobban akarta Robertsonnál.

Hamarosan ismét Romániába jön

A cardiffi tornagyőzelmével az angol sznúkeres utolérte Stephen Hendryt és John Higginst, akik négyszer hódították el a 21 éve indult Welsh Open trófeáját. A díj mellé 60 ezer font pénzjutalmat kapott, és annyi pontszámot, amellyel a világranglista negyedik helyére került.

Ha a mérkőzés utáni nyilatkozatainak hinni lehet, Ronnie O’Sullivan legközelebb csak áprilisban, a sheffieldi világbajnokságon veszi a kezébe a dákót hivatalos versenyen. Az már biztos, hogy előtte, április 2-3-án Bukarestben bemutató mérkőzéseket játszik. Így sportág hazai kedvelői élőben győződhetnek meg róla: "A Rakéta" nem csak a világ legtehetségesebb, hanem a legszerethetőbb sznúkerese is.

Kapcsolódók

Kimaradt?