Egy év után kiengedték a börtönből a barátnőjét lelövő Oscar Pistoriust

Kiengedték a börtönből hétfő este a barátnője meggyilkolása miatt tavaly öt év szabadságvesztésre ítélt dél-afrikai paralimpiai bajnokot, Oscar Pistoriust. Büntetése hátralévő részét is le kell töltenie, házi őrizetben - közölték a dél-afrikai büntetésvégrehajtási hatóságok.

További büntetését Pistorius a nagybátyja házában fogja tölteni Pretoria Waterkloof nevű elit külvárosi negyedében. Szabadon engedése feltételéül szabták, hogy - bár ismert a fegyverek iránti vonzalma - nem birtokolhat fegyvert és pszichoterápiás kezelésnek kell alávetnie magát. Korlátozzák a mozgását, illetve azoknak az embereknek a körét, akikkel kapcsolatba léphet. Az elítélt paralimpikon nem fogyaszthat szeszes italokat, és a rendőrség a nap bármelyik szakában váratlanul kérhet tőle vérmintát.

Pistorius elengedését az után engedélyezték, hogy beleegyeztek az áldozat szülei. Azt mondták, mindegy, hogy Pistorius börtönben tölti-e büntetését vagy sem, ettől még a lányukat nem kapják vissza.

A férfit tavaly ítélték ötévi szabadságvesztésre, mert 2013. február 14-én a saját házában a fürdőszoba ajtaján keresztül négy lövéssel agyonlőtte 29 éves barátnőjét, Reeva Steenkampot, akit állítása szerint betörőnek vélt. Az ügyészség szerint a férfi veszekedett a barátnőjével, és szándékosan lőtt a lányra.

A mindkét lábán amputált Pistorius - akit karbonszálas lábprotéziséről pengelábú futónak is neveztek - 2012-ben írta be magát a sporttörténelembe, amikor a londoni olimpián a 400 méteres futásban és a 4x4-es váltóban egészséges társaival mérkőzött meg.

Pistorius egy évet töltött börtönben. A dél-afrikai törvények értelmében a nem szándékos emberölést elkövetők börtönbüntetésük egyhatodának letöltése után házi őrizetben tölthetik hátramaradt büntetésüket. Pistorius ügye azonban korántsem lezárt: az ügyészség megfellebbezte az ítéletet, és azt akarja elérni, hogy a sportolót előre megfontolt emberölés miatt ítéljék el, amiért akár 15 börtönbüntetést is kiszabhatnak rá. A fellebbviteli tárgyalást november 3-ra tűzték ki.

Kapcsolódók

Kimaradt?