Pistorius öt év börtönt kapott barátnője lelövéséért

Hosszú tárgyalás után végül ítélet született Oscar Pistorius ügyében. A hatszoros paralimpiai bajnok dél-afrikai futó öt év börtönt kapott gondatlanságból elkövetett emberölésért, míg a nyilvános helyen való fegyverhasználatért három év felfüggesztettet szabott ki Thokozile Masipa bírónő.

Pistorius 2013. február 14-én a saját házában a mosdóajtón keresztül agyonlőtte 29 éves barátnőjét, akit állítása szerint betörőnek gondolt. Az ügyész amiatt indítványozta, hogy szándékos emberölés vádjában marasztalják el a sportolót, mert a pár az incidens előtt összeveszett, és szerinte Pistorius dühromában lőtte le a mellékhelyiségbe menekülő nőt. Végül gondatlanságból elkövetett emberölésben találták bűnösnek az atlétát, valamint lőfegyver gondatlan kezelésének vádjában.

Pistorius ügyvédje a tárgyalás során azt kérte, a sportolót ítéljék közhasznú munkára, mert már így is sokat szenvedett, a bíró a keddi ítélethirdetéskor azonban arról beszélt, hogy ha Pistoriust valóban csak közérdekű munkára ítélték volna barátnője meggyilkolásááért, akkor úgy tűnhetett volna, hogy külön törvény vonatkozik a szegényekre és a gazdagokra, ezt pedig el akarta kerülni. A bíró viszont hozzátette, a börtönbüntetést nem csak Pistorius fogyatékossága miatt kellett átgondolnia, de azért is, mert a férfinak kezelésre lesz szüksége a börtönben a trauma feldolgozásához. 

A bíró azt is mondta, hogy a közérdekű munka, vagy a házi őrizet egyszerűen nem lett volna megfelelő büntetés egy ilyen esetben, egy hosszabb börtönbüntetés pedig túl könyörtelen lett volna. A bíró emellett hosszasan fejtegette azt is, hogy milyen nehéz döntést kellett meghoznia a büntetéssel kapcsolatban.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?