ÍTÉLET: Oscar Pistorius nem akarta meggyilkolni barátnőjét

Oscar Pistorius nem tervelte ki előre, hogy 2013 február 13-án meggyilkolja barátnőjét, Reeva Steenkampot, sőt a bíróság szerint nem bűnös a gyilkosság vádjában sem. Thokozile Masipa bírónő szerint az ügyészségnek nem sikerült bizonyítani, hogy a sportoló embert akart ölni – függetlenül attól, hogy a barátnőjét vagy egy betörőt sejtett a fürdőszobában, amelynek ajtajára négyszer rálőtt.

Thokozile Masipa bírónő szerint Oscar Pistorius paralimpikon nem bűnös előre kitervelt emberölésben – mondták ki csütörtökön Pretoriában a tavasszal kezdődött per lezárásaként. A bíró szerint ugyanis az ügyésznek nem sikerült bizonyítania, hogy a sportoló 2013. februárjában, Valentin napra virradóra előre megfontol szándékkal lőtte le barátnőjét, Reeva Steenkamp modelt.

Sőt, a bíró szerint azt sem sikerült alátámasztani, hogy Pistorius embert akart ölni, amikor rálőtt a fürdőszoba ajtajára, függetlenül attól, hogy barátnőjét sejtette a mögött, vagy egy betörőt. Azaz az ítélet: Oscar Pistorius nem bűnös a gyilkosság vádjában sem.

A pretoriai ítélethirdetés egyébként a vártnál rövidebb volt. Az egykor bűnügyi újságíróként dolgozó Thokozile Masipa bírónő nem ment végig a tanúvallomások, illetve a bizonyítási eljárás minden momentumán. Mint az ítélethirdetés elején a Guardian szerint közölte: csak a fontosabb részleteket emelte ki. Igaz, így is órák alatt jutott el addig, hogy a döntést kihirdesse.

A 27 éves Oscar Pistorius 2013-ban Valentin-nap éjszakáján négy lövést adott le a fürdőszobaajtón keresztül a vele együtt élő modellre, a 29 éves Reeva Steenkampre pretoriai otthonukban. A nő belehalt a lövésekbe. A sportoló ártatlannak vallotta magát gyilkosságban, az óvadék melletti szabadlábra helyezésének meghallgatásán azonban nem szándékos emberölésben elismerte bűnösségét, abban, hogy  agyonlőtte barátnőjét.

Pistorius azt állította, azt hitte, rablók törtek be a házába, és félelmében eresztett négy golyót a fürdőszoba ajtajába, amely mögött Steenkamp volt. A sportoló a bíróságon azt is állította: próbálta lélegeztetni barátnőjét és elállítani a vérzést a csípőjénél, de Reeva Steenkamp meghalt a karjaiban, mire a mentők megérkeztek – írja a BBC Online.

Ezzel szemben Gerrie Nel főügyész azt állította, hogy a pár veszekedett, amikor Pistorius leadta a lövéseket. Szerinte nem volt világos, hogy Pistorius (aki azt mondta, hajnali 3 körül álmából ébredt, zajokat hallott, azt hitte, barátnője mellette fekszik) miért nem győződött meg arról, hol van a házban Steenkamp. Az is furcsa – érvelt –, hogy miért sötétben ment a sportoló a vécéhez – tette hozzá. Az ügyész felvetette, hogy ugyan miért zárná magára egy betörő egy vécé ajtaját. Emellett érthetetlennek találta, hogy Steenkamp az incidens alatt egyszer sem válaszolt a sportoló rémült kiáltásaira, legalábbis Pistorus vallomásában szó sem esik arról, hogy a nő bármit mondott volna, holott rémültnek kellett lennie. A főügyész többször megkérdőjelezte Pistorius szavahihetőségét, egoistának nevezte a sportolót és hangsúlyozta, hogy "semmiért nem hajlandó felelősséget vállalni életében". Ráadásul a bizonyítás során kiderült, hoyg Pistorius fenyegetett már meg dührohamában embereket.

Pistorius jól fizetett ügyvédi csapata többek között azzal igyekezett gyengíteni a vád álláspontját, hogy a nyomozást vezető Hilton Botha elismerte, a bizonyítékok begyűjtése során hibákat követtek el. A posztjáról lemondott detektívet ráadásul egy másik ügyben gyilkossági kísérlettel vádolják.

Az idén tavasszal kezdődött tárgyalás egyébként egy ideig szünetelt, a bírónő ugyanis a nyár elején a vádlott pszichológiai vizsgálatát rendelte el. A harmincnapos ellenőrzés után azonban az derült ki, hogy a 27 éves sportoló felelős a tetteiért, és nem szenved általános szorongásban. Igaz, Barry Roux ügyvéd ezt követően is kitartott amellett, hogy a kiskorában mindkét lábán térd alatt amputált férfi fogyatékossága miatt túlérzékeny.

A szénszálas erősítésű lábprotézissel futó Pistorius a 2011-es atlétikai világbajnokságon az ép versenyzők között, a 4X400 méteres váltófutásban ezüstérmet, a 2004–2012 közötti paralimpiákon pedig összesen hat aranyat nyert. 2012-ben a londoni olimpián az egészségesek között a 400 méteres távon az elődöntőbe jutott.

A pert hatalmas érdeklődés kísérte Dél-Afrikában s világszerte, körülbelül olyan, mint a felesége és annak szeretője meggyilkolásával vádolt, majd felmentett O. J. Simpson amerikai futballistáét 1995-ben. Akár csak az, Pistorius ügye is erősen megosztotta a közvéleményt, Dél-Afrikában legalább annyian vannak azok, akik szerint a futó dühöngött és szándékosan ölte meg barátnőjét, mint azok, akik úgy vélik, az egyébként sokak által az emberi kitartás egyik példaképének tekintet Pistorius nem lenne képes a szándékos gyilkoságra.

A tárgyalásra amúgy a védelem egy videót is készített, ahol Pistorius maga mesélte el, mi történt. Az ausztrál Channel 7 megszerezte és be is mutatta a felvételt.

https://www.youtube.com/watch?v=QWVM2hZ-CUI

Kimaradt?