Lehet, hogy Pistorius mégsem ússza meg 5 évvel barátnője lelövését

Nem tudták megakadályozni Oscar Pistorius hatszoros paralimpiai bajnok futó ügyvédjei, hogy az ügyészség megfellebbezze a sportoló ellen gondatlanságból elkövetett emberölés címén hozott ítéletet, szigorúbb ítéletet kérve.

Thokozile Masipa bírónő a témában pénteken tartott johannesburgi meghallgatáson elutasította az ügyvédeknek a fellebbezés elvetését kérelmező beadványát. 

Pistorius 2013. február 14-én a saját házában a fürdőszoba ajtaján keresztül négy lövéssel agyonlőtte 29 éves barátnőjét, Reeva Steenkampot, mert állítása szerint betörőnek vélte. Tavaly októberben öt év börtönbüntetésre ítélték gondatlanságból elkövetett emberölés vádjával. A börtönből akár már augusztusban kiszabadulhat, és a büntetés fennmaradó részét házi őrizetben töltheti. 

Az ügyészség azért fellebbezett, mert továbbra is az az álláspontja, hogy az atléta szándékosan végzett barátnőjével. A vádhatóság másodfokon azt akarja elérni, hogy a paralimpikont előre megfontolt emberölés miatt ítéljék el, ami legalább 15 év szabadságvesztéssel sújtható. 

Az ügyvédek szerint azonban a fellebbezés engedélyezése hibás döntés volt, mert így "az ügy sohasem fog véget érni". Masipa bírónő az elutasítást indokolva azt mondta, hogy az ügyvédi kérelem "nem tartalmaz semmi újdonságot".

Közben a dél-afrikai Daily Sun című lap hozzájutott egy felvételhez, amelyen Pistorius a börtön udvarán felszabadultak focizik a '90-es évek egyik leggazdagabb cseh üzletemberével, Radovan Krejcirrel, akit emberrablásért és gyilkossági kísérletért ítéltek el Dél-Afrikában.

https://www.youtube.com/watch?v=ePlB3pu7QDg

Kapcsolódók

Kimaradt?