Eb 2016: két döntetlen után változatlan az élmezőny

A magyar labdarúgó-válogatott hosszabbításban kapott góllal 1-1-es döntetlent játszott Észak-Írország vendégeként az Európa-bajnoki selejtezősorozat hétfői játéknapján. Ugyancsak döntetlennel ért véget a Románia-Görögország mérkőzés is, így nincs változás az F csoport élmezőnyében.

Csúnya meccsen gólnélküli döntetlen

A román válogatott az F-csoport második helyéről várta a görögök elleni találkozót, azzal a reménnyel, hogy egy esetleges győzelemmel nagy lépést tesz az Eb-szereplés felé.

Anghel Iordănescu viszont a meccs előtt azt mondta, hogy nem a győzelem a fontos, hanem a továbbjutás. Ehhez képest Románia jóval aktívabb volt az első félidőben, mert leginkább a görög kapu előtt pattogott a labda. Gól azonban nem született az első félidőben, mert a jó lehetőségeket sorra elpuskázták a román csatárok. A görögök játéka igen gyenge volt, lényegében semmilyen veszélyt nem jelentettek a hazai kapura. 

A második félidő elejét nagyon megnyomta a román csapat, de a görög védők jól álltak a lábukon. A hatvanadik percig tartott a nagy nyomás, attól kezdve feljöttek a görögök, és bár támadásokat nem vezettek, a románok már közel sem tudtak annyit fickándozni. Az utolsó tíz percben már semmi érdemleges nem történt, gyenge meccsen döntetlen született (0–0).

Hosszabbításban kapott gólt Belfastban a magyar válogatott

A hazaiak, akik azzal a tudattal léptek pályára, hogy győzelemmel kijutnak a kontinensviadalra, a várakozásoknak megfelelően nagy lendülettel kezdték a mérkőzést, a magyarok erejét teljességgel felemésztette a védekezés. Az északírek a szokott játékstílusuk bemutatva elsősorban szélről próbálkoztak a labda középre ívelésével, de a magyar védők állták a sarat, nem bizonytalankodtak, határozottan szabadítottak fel. Bernd Storck sem húzott váratlant, a biztos védekezésből kellett volna gyors megindulásokkal támadást vezetni, ezzel szemben sokszor percekig nem volt a labda a magyaroknál, mert az indítások nem voltak pontosak, vagy a hazai játékosok nyerték a fejpárbajokat. A félidő derekára megszűnt a szigetországiak meddő mezőnyfölénye, a magyar védők hátul próbálták járatni a labdát. A találkozó első félideje annyiban hasonlított a románok elleni meccshez, hogy a riválisnál volt többet a labda, ugyanakkor helyzet tulajdonképpen egyik fél előtt sem adódott.

A második félidőt jobban kezdték a magyarok, néhány szép akció futott végig a bal oldalon, de a beadások nem érkeztek pontosabban, mint a riválisnál, úgyhogy Királyhoz hasonlóan McGovernnek sem akadt komolyabb dolga. Ahogy múlt az idő, ha nagy kockázatot nem is vállalt a magyar csapat, de egyre bátrabban futballozott, ezt jelezte, hogy előbb Kalmár, majd Gera lőhetett ígéretes helyről, de mindketten célt tévesztettek. A magyar fölény aztán egy kapushibának köszönhetően góllá érett: Dzsudzsák szabadrúgásból ívelt középre, az északír kapus kezéből kicsúszott a labda, amelyet így Guzmics vágott a hálóba. 

A hátralévő időben az északírek ugyan támadtak rendületlenül, de idegesen játszottak, így nem sok veszélyt jelentettek, ráadásul Chris Baird a szabálytalansága után még reklamált is, így "kiállíttatta magát". Amikor már úgy tűnt, hogy a magyar válogatott sorozatban hatodik tétmérkőzését is megússza kapott gól nélkül, akkor Király csak kiütni tudott egy lapos lövést, a kipattanóból pedig Lafferty közelről megszerezte csapat egyenlítő találatát.

A csoport állása:

  • 1. Észak-Írország     8  5  2  1  12-6  17 pont
  • 2. Románia            8  4  4  -   7-1  16
  • 3. Magyarország       8  3  4  1   6-4  13
  • 4. Finnország         8  3  1  4   7-8  10
  • 5. Feröer-szigetek    8  2  -  6   5-12  6
  • 6. Görögország        8  -  3  5   2-8   3

További program:
október 8.:

  • Magyarország - Feröer-szigetek 21.45
  • Észak-Írország - Görögország 21.45
  • Románia-Finnország 21.45

október 11.:

  • Görögország-Magyarország 1.00
  • Feröer-szigetek - Románia 18.00
  • Finnország - Észak-Írország 18.00

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?