Rekordidő alatt elítélték a magyar-román meccs előtt randalírozó ultrákat

Három embert letöltendő, két embert felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt hétfőn a bíróság a Magyarország-Románia labdarúgó-mérkőzés során rendőrökre támadók ügyeiben. Továbbá valamennyiüket határozott időre eltiltották a sportrendezvények látogatásától - közölte a Fővárosi Főügyészség az MTI-vel.

A gól nélküli döntetlennel végződött pénteki Eb-selejtező során több atrocitás történt a környéken. A zavargásokat nem sokkal éjfél után sikerült felszámolni a budapesti Groupama Arénánál.

Csiszér-Kovács Viktória, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője szombati sajtótájékoztatón elmondta: a mérkőzés előtt alatt és utána is egy 1500-2000 fős csoport tagjai rendszeresen és tartósan támadták a biztosításban részt vevő rendőröket. Üvegeket, pirotechnikai eszközöket, köveket és a földből kitépett közlekedési jelzőoszlopokat dobáltak feléjük.

A rendőrség szombatra virradóra 51 ember állított elő a rendbontások miatt. A történtek során a szurkolók és a rendőrök közül összesen 38-an sérültek megAz ügyészség közleménye szerint a mérkőzést biztosító rendőrök elleni támadásokkal összefüggésben a Budapesti Nyomozó Ügyészség hétfőn öt embert állított gyorsított eljárásban bíróság elé hivatalos személy elleni erőszak minősített bűntette miatt.

Két és fél év rácsok mögött

A Pesti Központi Kerületi Bíróság mind az öt vádlottat bűnösnek mondta ki. Három vádlottal szemben végrehajtandó börtönbüntetést szabott ki, ezek időtartamát 2 évben, 2 év 6 hónapban, illetve 3 év 4 hónapban állapította meg. További két embert a bíróság 2-2 év börtönbüntetésre ítélt, ezek végrehajtását 5-5 év próbaidőre felfüggesztette - írták.

A Fővárosi Főügyészség közleményében kitért arra is, hogy a mérkőzést megelőző napon, már csütörtök éjszaka is voltak hasonló garázdaságok, rendőrökkel szembeni támadások az V. kerületi Erzsébet tér és Deák tér környékén. Ezek ügyében a nyomozó ügyészség további két elkövetőt szintén gyorsított eljárásban állított bíróság elé: egyiküket 1 év végrehajtandó börtönbüntetésre ítélték, a társával szemben kiszabott, szintén 1 év börtönbüntetés végrehajtását 5 év próbaidőre felfüggesztették. Az ítéletek nem jogerősek.

Mindezeken túlmenően a Budapesti Nyomozó Ügyészség hét ember előzetes letartóztatásnak elrendelését indítványozta. A Budai Központi Kerületi Bíróság csak egy esetben rendelte el a legszigorúbb kényszerintézkedést, három gyanúsítottal szemben lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el, három másik embert pedig szabadlábra helyezett. Ez utóbbi esetekben az ügyészség fellebbezett az előzetes letartóztatás elrendelése érdekében - olvasható az ügyészségi közleményben.

Hatalmas károkat okoztak

Bizonytalanná vált a TIT Budapesti Planetárium szeptember 14-ére tervezett újranyitása, mert a szeptember 4-i Magyarország-Románia Európa-bajnoki selejtező után súlyosan megrongálták az épületet a rendbontók. A mérkőzés után a rendfenntartó erők a Groupama Aréna környékéről a Népliget felé szorították vissza a rendbontókat, a parkban gyülekező többezres tömeg pedig több bejárati ajtót betörve a Planetárium tetejére és párkányára felmászva randalírozott – tájékoztatta az MTI-t hétfőn az intézmény. Közleményük szerint az ultrák szétszedték az épület lépcsőit, majd annak köveit dobálták, a biztonsági berendezéseket szétverték, a kamerákat és az antennákat használhatatlanná tették.

A garázdák hatalmas, még fel nem mérhető károkat okoztak az intézménynek, Magyarország egyetlen nagy planetáriumának – hangsúlyozták. Mint hozzátették, a Planetárium főbejárata előtti, bejárati gyülekező terület csupa üvegszilánk, az épület oldalfalát tiltott önkényuralmi szimbólumok csúfítják. A TIT Budapesti Planetárium látogatóinak nagyobb része iskolás, akik számára ilyen állapotában nem látogatható az intézmény.

„Az őszi szezonban - karbantartás után - szeptember 14-én nyitott volna hazánk egyedülálló ismeretterjesztő intézménye. Munkatársainkkal mindent megteszünk azért, hogy a TIT Budapesti Planetárium fogadni tudja a látogató közönséget" – fogalmaztak a közleményben.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?