Segun Odegbami is indul a FIFA elnöki tisztségéért

A nigériai Segun Odegbami is harcba száll a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) elnöki posztjáért.

„Száztizenegy éves fennállása legnagyobb válságán megy keresztül a FIFA. Új vezetői generációra van szükség ahhoz, hogy ezen túllépjen, hogy helyreálljon egy nemes sportág és egy megbecsült nemzetközi szervezet méltósága” – indokolta elhatározását a 63 éves sportember és korábbi játékos, aki tagja volt a Nigéria első kontinensbajnoki címét 1980-ban megszerző válogatottnak.

Mint mondta, a futballcsalád minden tagjának részt kell vennie a célok megújításában. Ehhez képzett és arra érdemes személyt kell megválasztani a szervezet élére, egy olyan vezetőt, akinek a karaktere lehetővé teszi a célok megvalósítását, illetve képes helyreállítani a FIFA feddhetetlenségét, továbbá erősíteni a bizalmat.

Eddig a játékosként világbajnoki bronzérmes brazil Zico, az európai szövetséget (UEFA) vezető Michel Platini, a dél-koreai Csung Mong Jun, a libériai Musa Bility, valamint a trinidadi David Nakhid jelezte, hogy szívesen lenne a nemzetközi szövetség elnöke.

A tisztújításra azért van szükség, mert a május 29-ei szavazáson ötödik ciklusára megválasztott Joseph Blatter június 2-án lemondott posztjáról. Akkor jelezte, hogy rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezi, de az új vezető megválasztásáig ő látja el az elnöki teendőket. A május végi kongresszus nyitónapját megelőzően, május 27-én hét magas rangú FIFA-tisztségviselőt tartóztattak le korrupció, zsarolás, csalás és pénzmosás vádjával. Velük együtt összesen 14 FIFA-tisztségviselőt és cégvezetőt vádolt meg az amerikai igazságügyi minisztérium bűnszövetkezet működtetésével, amelyhez több mint 150 millió dollárnyi vesztegetési pénz futott be.

Az új elnök megválasztására február 26-án kerül sor.

Kapcsolódók

Kimaradt?