Ez vár a román drukkerekre Budapesten

A Román Labdarúgó Szövetség biztonsági igazgatója, Sorin Cojocaru hosszasan beszélt arról, hogy milyen biztonsági előírások várnak a román drukkerekre szeptember 4-én Budapesten, az Európa-bajnoki selejtezőn.

„Szeptember 4-én Budapesten kiemelt mérkőzés vár ránk. Az UEFA előírásainak megfelelően megkaptuk a belépők 5 százalékát. Egy nagyon hangulatos arénában, a Ferencváros új stadionjában lesz a találkozó. Én is ott voltam a biztonsági megbeszéléseken, ahol mindent egyeztettünk, azt is, hogyan kezelik Magyarországon az odautazó román drukkereket. Összesen 1100 belépőt hozhattunk forgalomba, két nap alatt mind elkelt, az interneten” – fogalmazott Cojocaru.

A Magyarország-Románia Eb-selejtezőt pénteken 21.45 órai kezdettel rendezik a Groupama Arénában. A mérkőzésről és a „körítésről” a Maszol a helyszínről számol be. 

Hozzátette: a magyar szövetség eljuttatja a FRF-nek a jegyeket, azokat azonosítás után osztják szét. Mindenki, aki jegyet vett, megadta a nevét, születési helyét és idejét, ezeket elküldik a magyar rendőrség részére. Mindenkinél kötelezően ott kell lennie az útlevelének is, ha a belépőn lévő adatok nem egyeznek az okmányban lévővel, az a drukker nem juthat be a stadionba.

Ultrabiztos ketrecbe zárják a románokat

„Természetesen a román drukkerek nem dobálhatnak petárdákat a szektorukból. Ezt egyébként a stadion adottságai is megakadályozzák, hiszen egy hálóval kerítik majd el a vendégszektort, amely nem vágható át, de nem lehet kiégetni sem” – mondta Cojocaru.

Elmondta továbbá, hogy a román szurkolók többféle módon indulnak majd útnak: vonattal, autóval, minibusszal. Amint átlépnek Magyarország területére, a magyar rendőrség átveszi az ő kíséretüket, és egészen az erre a meccsre kialakított szurkolói zónáig kísérik őket. Lesz egy szurkolói zóna a román drukkereknek, valahol a pályaudvar közelében. Pénteken reggel 9 órakor nyit, de oda csak az juthat be, akinek igazolása van arról, hogy érvényes, névre szóló belépője van.

Saját felelősségre annyit ihatnak, amennyit akarnak

A “Fan Zone” területén alkohol fogyasztása megengedett, ez nincs korlátozva, mindenki a saját felelősségére ihat. Azok, akiknél tiltott tárgyak vannak, itt még megszabadulhatnak attól, anélkül, hogy őrizetbe kerülnének. A beléptetés előtti ellenőrzés során nagyobb lesz a szigor, akiknél tiltott tárgyak lesznek (petárdák, fegyverek), azokat nem engedik be érvényes belépő birtokában sem a stadionba, hanem őrizetbe kerülnek, majd a visszaviszik őket a vasútállomáshoz. „Felhívtuk a román drukkerek figyelmét, hogy csak és kizárólag román zászlókat vihetnek a stadion területére. Településnevek lehetnek azokon, de semmilyen rasszista indíttatású szöveg nem kerülhet a lobogókra” – mondta egy televíziós interjúban a románok biztonsági főnöke.

Kapcsolódók

Kimaradt?